Direct naar artikelinhoud

'Iedereen kan premier worden'

Assita Kanko (33), vierde op de Brusselse Kamerlijst van MR, voert op de sociale media een opgemerkte campagne, onder meer door Elio Di Rupo-gewijs haar blote rug te tonen. 'Waarom kan een vrouw niet hetzelfde doen als een man?'

Een sexy foto als pleidooi voor vrouwenrechten. Voor Assita Kanko is het geen tegenstelling. Ze werd als kind slachtoffer van vrouwenbesnijdenis en schreef er begin dit jaar een pakkend boek over. Maandag sprak ze in Reyers laat haar verontwaardiging uit over de ontvoering van de tweehonderd Nigeriaanse schoolmeisjes door Boko Haram.

En dan, enkele dagen later: een foto op Twitter van haar ontblote rug, met daarnaast het intussen alombekende beeld van Di Rupo. De dag nadien toonde ze haar blote schouders van de andere kant, met een fel blauw strikje rond de nek.

"Ik wilde vooral tonen dat iedereen premier kan worden", zegt ze. Of ze zelf grootse ambities heeft? Ze schatert het uit. "Dat gaat niet enkel over mij. Iedereen kan opklimmen, de premier worden in wat hij of zij doet. Ongeacht afkomst of geslacht." Positieve reacties kreeg ze bij de vleet. "Ik mag me toch tonen als vrouw? Als een man zich mooi kleedt krijgt hij geen opmerkingen." Ze gelooft niet dat het beeld de boodschap overschaduwt. "Ik heb al voldoende bewezen dat ik over gnoeg inhoud beschik."

Die inhoud deed ze op in haar geboorteland Burkina Faso. De lectuur van de Franse filosofen Denis Diderot en Simone de Beauvoir deed haar beseffen dat ze haar lot in eigen handen kon nemen. Op haar achttiende engageerde ze zich als mensenrechtenactiviste. In 2004 bracht de liefde haar naar België, maar haar politieke passie liet ze niet achter. Ze las alle partijprogramma's en belandde uiteindelijk bij de MR. "Ik was altijd liberaal, zonder het zelf te weten: zij komen op voor individuele vrijheid." In 2012 belandde ze in de gemeenteraad in Elsene, intussen is ze de coming lady in de partij.

Ze spreekt met passie en overgave. In vlekkeloos Nederlands. "Als ik in China zou wonen, zou ik meteen Chinees studeren. Je leert zoveel meer dan de taal alleen. Je bouwt een brug en leert een hele gemeenschap kennen." De lessen die ze volgde gingen haar te traag. "Ik had een goed handboek gevonden met een cd-rom erbij. Dan kon ik in mijn eigen tempo studeren." De dagelijkse praktijk deed de rest. Dat ze voor Open Vld werkte, hielp ook.

MR mikt in Brussel ook uitdrukkelijk op de Vlaamse kiezer. Iets wat Kanko alleen maar kan onderschrijven. "We zijn allemaal mensen, die hetzelfde willen." Zelf heeft ze drie speerpunten in de campagne: gelijkheid van man en vrouw, integratie en minder belastingen. Vanaf de vierde plaats strijdt ze voor een plaatsje in het parlement. "Het is me niet te doen om het postje. Ik zal vooral proberen mijn strijdpunten waar te maken. Maar wees gerust, ik zal het niet laten om me ook daar vrouwelijk te kleden."