Direct naar artikelinhoud

Ten onrechte 'uitgeleverd'

Naar aanleiding van Zero Dark Thirty, de nieuwe thriller van Kathryn Bigelow over de uitschakeling van Osama bin Laden, is in de States de discussie over foltering van gevangenen om aan informatie te geraken weer helemaal opgelaaid. Diezelfde problematiek stond in 2007 reeds centraal in de politieke thriller Rendition (uitlevering).

De titel verwijst naar de officiële term extraordinary rendition, waarbij via geheime CIA-operaties terrorismeverdachten zomaar gearresteerd (zeg maar: gekidnapt) kunnen worden en dan naar een gevangenis in een ander land worden gevlogen waar ze op nogal onorthodoxe wijze ondervraagd (zeg maar: gemarteld) worden om informatie los te weken.

Die hypocriete handelswijze - goedgekeurd onder Clinton, maar na 9/11 frequent toegepast door de regering Bush - maakte het mogelijk om het officiële standpunt te blijven verkondigen dat de VS geen martelpraktijken gebruikten. Het folteren werd immers uitbesteed.

In Rendition wordt het verhaal verteld van een Amerikaanse ingenieur die na een conferentie in Kaapstad terugvliegt naar Chicago, waar zijn zoontje en vrouw hem opwachten. Maar bij een tussenstop wordt de man gearresteerd en naar een Noord-Afrikaans land getransporteerd voor ondervraging. Zijn vrouw krijgt te horen dat haar echtgenoot nooit op het vliegtuig is gestapt.

Wat heeft de man misdaan? Niets. Maar hij is van Egyptische afkomst en zijn naam Anwar el-Ibrahimi lijkt verdacht veel op die van een terrorist van wie vermoed wordt dat hij betrokken was bij een bomaanslag die het leven gekost heeft aan een CIA-agent.

Via een uittreksel van zijn kredietkaart - haar man heeft aan boord van het vliegtuig iets gekocht - ontdekt zijn vrouw Isabella (rol van Reese Witherspoon) dat Anwar wél op weg was naar huis. Zij gaat op zoek naar de waarheid.

Die speurtocht zal haar onder meer in contact brengen met CIA-directeur Whitman, die rotsvast in rendition gelooft.