Direct naar artikelinhoud

Oudere broer en zus moeten relschoppers helpen opvoeden

Antwerpse burgemeester Patrick Janssens krijgt steun van allochtone gemeenteraadsleden

Patrick Janssens (SP.A) wil allochtonen meer betrekken bij de opvoeding van hun jongere broers. Hij rekent daarvoor op de steun van enkele allochtone gemeenteraadsleden. Fatima Bali (Groen!) en Nahima Lanjri (CD&V) zijn tevreden dat de burgemeester van Antwerpen daarbij ook de hand in eigen boezem steekt.

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke

Janssens kondigde dinsdag op de gemeenteraad aan dat hij een schadefonds zal oprichten voor de slachtoffers van rellen. De Antwerpse burgervader doet dat naar aanleiding van de problemen in Borgerhout. De voorwaarden voor een vergoeding zijn strak gedefinieerd. De slachtoffers moeten natuurlijke personen of rechtspersonen zijn die niet gedekt worden door de eigen verzekeraar en de schade moet een gevolg zijn van onlusten of ongeregeldheden waarvan de dader niet bekend is. De middelen voor het fonds komen uit de begrotingspost schadekredieten.

Maar het Antwerpse stadsbestuur beseft ook dat het veel meer aandacht moet besteden aan preventie. Janssens kondigde eerder al aan dat hij de ouders van de jonge relschoppers meer wil responsabiliseren. Maar ook oudere broers en zussen kunnen volgens hem een rol spelen bij de opvoeding. Groen!-gemeenteraadslid Fatima Bali is tevreden met "Janssens' aanzet voor een beter overleg met de allochtone gemeenschap. Maar ik zou het project graag in een ruimer kader zien", voegt ze eraan toe. "De ouders oproepen tot meer verantwoordelijkheidszin is niet genoeg om de herrieschoppers te kalmeren. De familiale opvoeding is niet de enige oplossing. Ook de kansen in het onderwijs en op de arbeidsmarkt moeten verbeteren. Hoe kun je die jongeren anders een positief toekomstbeeld bijbrengen?".

CD&V'ster Nahima Lanjri deelt die mening. "Een goede leraar op school of een voetbalcoach kan wel degelijk de nodige discipline aanbrengen die vaak ontbreekt bij die jongeren. In tegenstelling tot de meisjes genieten bepaalde allochtone jongens een te grote vrijheid. Veel ouders zouden daar wat strenger op moeten toezien, maar het heeft geen zin om die mensen te culpabiliseren."

Volgens beide gemeenteraadsleden wacht het stadsbestuur een moeilijke taak om te bemiddelen en de ouders te ondersteunen in hun opvoedingstaak. "Geen enkele ouder komt er immers graag voor uit dat zijn kind volledig ontspoord is", stelt Lanjri. "Bovendien weten de meeste ouders niet waar ze terechtkunnen met hun problemen. We zullen dus niet alleen bijkomende steunpunten moeten oprichten, maar ook de bestaande beter moeten promoten."

Daarnaast vraagt Bali dat er meer geïnvesteerd wordt in de toekomst van allochtone mannen. "Hoewel de situatie van de vrouwen nog verre van rooskleurig is, hinken de jonge mannen mijlenver achterop. Zij zijn het nochtans die het in de toekomst zullen moeten doen." Lanjri ziet voor diegenen die ondanks herhaalde pogingen amok blijven maken toch een oplossing in de gesloten centra. "Dat moet altijd de laatste optie blijven, maar als de bemiddeling en de ondersteuning bij bepaalde relschoppende jongeren in dovemansoren valt, kun je ten slotte niets anders dan hen voor een tijdje op te sluiten. In zulke gevallen mag je de ouders niet langer verantwoordelijk stellen voor het wangedrag van hun zoon. Ook autochtone families ondervinden hoe moeilijk het is om hun kinderen tijdens de adolescentie op het rechte pad te houden."

Fatima Bali (Groen!): 'Ouders oproepen tot meer verantwoordelijkheidszin volstaat niet'