Direct naar artikelinhoud

Vrouwen grotere praters dan mannen? Onzin

MEMPHIS l Mannen praten niet minder dan vrouwen. Tot die toch wel verrassende conclusie komt een groep onderzoekers van de Universiteit van Arizona.

Hun besluit druist regelrecht in tegen de gangbare gedachte dat vrouwen zowat dagelijks opvallend meer woorden produceren dan mannen. Al relativeren de onderzoekers al meteen het eigen onderzoek, omdat het universiteitsstudenten waren die ondervraagd werden, en die praten van nature nogal graag.

Tot op vandaag was er eigenlijk nog geen grootschallig en wetenschappelijk onderbouwd onderzoek gevoerd naar wie nu het meest praat. De onderzoekers in Arizona gaven 396 studenten een bandrecordertje. De helft daarvan waren meisjes. De toestelletjes registreerden elk woord dat gesproken werd door de proefpersonen. Achteraf werd alles geteld en geanalyseerd.

De vrouwelijke studenten spraken dagelijks gemiddeld 16.215 woorden, bij jongens waren dat er 15.669. Een niet significant verschil, vinden de onderzoekers. "Wat is nu een verschil van 500 woorden per dag?" stelt onderzoeker Matthias Mehl. "Of iemand veel of weinig praat, heeft niets te maken met het geslacht. Wel met het feit of hij introvert of extravert is. Het verschil tussen de minst spraakzame man en de grootste prater bedroeg maar liefst 47.000 woorden."

Een conclusie die doorgewinterde relatietherapeuten alvast niet verbaast. "Ik heb het altijd gezegd: het is oneerlijk te zeggen dat mannen niet praten. Mannen aan de toog van een café staan daar echt niet stil te wezen", reageert therapeute Paula Hall. "Mijn ervaring is eerder dat er niet zozeer geklaagd wordt dat mannen niet veel praten, maar wel dat ze niet over de juiste dingen praten. Dat vinden de vrouwen dus, welteverstaan."

Het probleem is volgens haar niet hoeveel mensen praten, maar wel hoe goed ze luisteren. "Als vrouwen meer luisterden, zouden we ontdekken dat mannen meer praten dan we dachten. En als mannen luisterden, zouden ze weten dat vrouwen niet altijd onzin uitkramen."

(CG)