Direct naar artikelinhoud

'België' blijft investeren in Amerikaanse staatsobligaties

Volgens de jongste statistieken van het Amerikaanse ministerie van Financiën blijft België fors investeren in Amerikaanse staatsobligaties. Ons land is na China en Japan de grootste bezitter van staatspapier uit de VS. Is België plots heel rijk geworden?

De US Treasury maakt elke maand bekend hoeveel Amerikaanse staatsobligaties in buitenlandse handen zijn, de zogenaamde foreign holdings.

Uit de nieuwste cijfers, die van de maand februari, blijkt dat België voor nog eens 30 miljard dollar heeft bijgekocht. In totaal bezit België 341,2 miljard dollar (247 miljard euro) aan Amerikaanse staatsobligaties, die de VS uitgeven om hun staatsschuld te financieren.

In een half jaar tijd is het Belgische aandeel spectaculair gestegen. In augustus vorig jaar stond België met 160 miljard dollar in de boeken van US Treasury.

Ons land staat inmiddels op de derde plaats in het lijstje van bezitters van Amerikaanse staatsobligaties. Enkel China (1.273 miljard dollar) en Japan (1.210 miljard dollar) moeten we laten voorgaan. België laat landen als Groot-Brittannië (175 miljard dollar) en Frankrijk (55 miljard dollar) ver achter zich.

Buitenlandse banken

Is ons land, dat zelf een staatsschuld van 380 miljard euro (524 miljard dollar) met zich meezeult, plots heel rijk geworden? "Het zou fantastisch nieuws zijn mocht ons land zo veel Amerikaans staatspapier bezitten. Het zou betekenen dat we heel rijk zijn. We kunnen dromen, maar de federale overheid bezit geen Amerikaanse obligaties", zegt Jean Deboutte van de Belgische schatkist.

Dat ons land desondanks vooraan in de Amerikaanse statistieken staat heeft alles te maken met Amerikaans staatspapier dat in België bewaard wordt voor rekening van grote, internationale klanten. Dat gebeurt onder andere door financiële instellingen zoals Euroclear en BNY Mellon, die gespecialiseerd zijn in het beheren en bewaren van effecten en hun hoofdkantoor in Brussel hebben. Daardoor worden alle effecten die zij voor hun klanten aanhouden meegeteld bij België.