Direct naar artikelinhoud

Eensgezind richting de hel

PS en N-VA zijn op elkaar aangewezen om samen een regering te vormen, blijkt uit de laatste peiling van RTBF. De inhoudelijke tegenstellingen kunnen niet groter zijn, maar als u goed kijkt, zijn er wel degelijk overeenkomsten.

Cijfers, cijfers, cijfers

"Wij hebben het best berekende programma." Zowel bij de PS als bij de N-VA weerklinkt dit mantra keer op keer de partij naar buiten treedt. Hoewel Bart De Wever vorige week het tegendeel beweerde in Knack, woedt het cijferdebat in Wallonië wel degelijk, aangezwengeld door de PS. De MR-campagne miste zijn start compleet nadat de socialisten bleven hameren op de rekenfouten in hun fiscale plan.

De socialisten kunnen terugvallen op hun gerenommeerde studiebureau Institut Emile Vandervelde en laten ook niet na dat te benadrukken. In Vlaanderen was het N-VA die iedereen het vuur aan de schenen wilde leggen door te claimen de meest verregaande berekeningen te hebben gemaakt.

Uitgekiende oorlogsmachine

Nog opvallend is de uitgekiende communicatiestrategie. De PS heeft een lange traditie om van elk congres, elke meeting een perfect georchestreerd feest te maken. De militanten braken net niet het kot af in Flagey op het congres van 23 maart. Ook de persvoorstelling van hun programma was bijna een flitsende show.

Maar op dat vlak lijken de Vlaams-nationalisten de PS te overtreffen. Zelden een zo uitgekiende communicatiecampagne gezien om hun programma voor te stellen. Langs beide kanten van de taalgrens maakt een indrukwekkende oorlogsmachine zich klaar voor de laatste rechte lijn. En blijkbaar met instantsucces. Beide partijen stegen in de laatste peiling en worden incontournable. Zo stevenen ze via hetzelfde pad richting de onderhandelingstafel, of om De Wevers woorden te gebruiken, richting 'hel'.

Notionele interestaftrek

Ondanks de inhoudelijke tegenstellingen zijn er enkele opvallende overeenkomsten. Zo willen zowel de PS als de N-VA van de notionele interestaftrek af. Gedurfd, zeker voor de N-VA, die toch de ondernemers een warm hart toe dragen. Andere partijen, op de groenen na, blijven met hun vingers van de fiscale gunstmaatregel, in 'naam van de economische stabiliteit'.

De PS wil het vrijgekomen geld gebruiken om te investeren in innovatie, kmo's te stimuleren en ruimte vrij te maken voor gerichte loonlastenverlagingen. Drie domeinen waar ook de N-VA op wil inzetten. Alleen past de afschaffing van de notionele interestaftrek voor de Vlaams-nationalisten in een globaal fiscaal plan, waarbij de vennootschapsbelasting fors wordt verlaagd, naar maximaal 25 procent. En dat is dan weer allerminst naar de zin van Magnette en co.

Budgettaire orthodoxie

"Le nouveau PS est arrivé." Lode Vereeck, begrotingsspecialist van Open Vld, deed schamper over de budgettaire plannen van N-VA. De Vlaams-nationalisten willen bij Europa gaan onderhandelen om pas tegen 2018, in plaats van 2016, een evenwicht te bereiken. Was het niet Paul Magnette die steeds fulmineerde tegen de begrotingsijver van de Commissie? "Wij hebben meer tijd nodig om de rommel van Di Rupo op te ruimen", verdedigt de N-VA zich.