Direct naar artikelinhoud

Front National wint in acht gemeenten

Het extreem rechtse Front National is de symbolische winnaar van de lokale verkiezingen in Frankrijk. Volgens prognoses en eerste tellingen behaalde de partij van voorzitster Marine Le Pen 9 procent van alle stemmen. Zo is de partij gisteren de grootste partij geworden in ten minste acht gemeenten, waaronder Béziers en Fréjus. "Het FN werpt het traditionele duo PS-UMP omver", sprak Le Pen. "Voortaan zullen zij rekening moeten houden met een derde, grote politieke kracht in dit land."

De PS van president François Hollande behaalde in de tweede ronde volgens prognoses 42 procent van de stemmen en lijdt daarmee een historische nederlaag. Uit de eerste resultaten en de exitpolls blijkt dat de socialisten Roubaix, Reims, Saint-Etienne, Limoges en Angers verliezen aan de rechtse UMP. Daartegenover staat dat de socialisten wel de winst wegkapen in Perpignan en Avignon, twee steden waar het Front National nog als koploper uit de eerste stembusgang tevoorschijn kwam. De vorming van een grote linkse lijst, een strategie die ook in andere gemeenten werd toegepast, wierp in Avignon zijn vruchten af.

Naast het FN is de rechtse UMP met 49 procent de grote winnaar. Behalve in de aangehaalde steden is de partij de grootste in onder meer Toulouse en Tours. Voorzitter Jean-François Copé spreekt van een "een blauwe golf" en noemde zijn partij de grootste van Frankrijk.