Direct naar artikelinhoud

GENOEG GELACHEN

Het was meer dan 20 jaar geleden al tijd voor verplichte quota op de arbeidsmarkt. Alleen quota zijn een oplossing voor uitsluiting en discriminatie. Daarover zijn alle onderzoeken het eens. Laat dat dus maar gerust het thema van deze verkiezingen worden. In het verleden werd het debat vaak lamgelegd met het nepargument van 'omgekeerd racisme'. Ik moet toegeven dat die redenering ook onder mijn witte vrienden leeft. Je kunt mensen die voor quota zijn niet afschilderen als omgekeerde racisten. Niet dat ik het onmogelijk kan zijn.

Ik heb dan wel een tijdmachine nodig, om mij te transporteren naar de tijd voordat Europa de wereld koloniseerde. Ik zou dan de leiders van Afrika, Azië en Latijns-Amerika overtuigen om Europa binnen te vallen en te koloniseren. Om het land te bezetten, de grondstoffen te stelen en een slavenhandel op te zetten met China, waar witte mensen op gigantische rijstvelden ingezet worden. Europa moet dan gedurende een paar eeuwen geruïneerd blijven, zodat de volgende generaties witte mensen allemaal willen emigreren naar landen waar bruine en zwarte mensen vandaan komen. Tegen die tijd zou ik echter mechanismen opzetten die garanderen dat bruine en zwarte mensen op sociaal, economisch en politiek vlak bevoordeeld worden. Om de verhoudingen intact te houden zou ik om de tien jaar een oorlog verzinnen om Europa terug naar de middeleeuwen te bombarderen, onder het mom van verlichting van de inferieure cultuur. Als ik dan eeuwen later zeg: "Pff, wat is dat toch met die witte mensen? Waarom hebben ze geen werkethos?", pas dán zou ik een 'omgekeerde racist' zijn.

Zo heeft de Australische comedian Aamer Rahman in een filmpje van amper drie minuten brandhout gemaakt van het begrip 'omgekeerd racisme'. Het clipje is al meer dan een miljoen keer bekeken in amper vier maanden tijd. We worden op tv en in kranten aan zoveel ongefilterde onzin blootgesteld en die wordt zo vaak herhaald dat we erin beginnen te geloven.

Wie op zoek is naar duiding en analyse kan vandaag beter kijken naar comedyshows dan naar duidingsprogramma's waarin de journalist zich alleen maar zorgen maakt over hoe zijn haar ligt. Comedians zoals Aamer Rahman, Dave Chappelle en Nigel Williams zijn de enige mensen die nog op een eerlijke, intelligente en boeiende manier bezig zijn met politiek. Op tv zijn het toch altijd dezelfde gezichten die bij dezelfde journalisten hetzelfde praatje komen doen. En dat al meer dan 20 jaar.

Mourad Bekkour is bezieler van Nuff Said, een programma van literatuur, stand-up, video en muziek in CCBerchem, ook te zien op Canvas.