Direct naar artikelinhoud

'Zet moordonderzoek-Peter De Vleeschauwer stop'

Chris De Vleeschauwer, broer van de vijftien jaar geleden vermoorde rijkswachter Peter De Vleeschauwer, wil dat het gerechtelijk onderzoek naar de moord wordt stopgezet. Het Gentse parket-generaal is dat niet van plan.

Chris De Vleeschauwer wil het dossier laten afsluiten zodat hij met zijn eigen conclusies kan komen. "Zo lang het onderzoek loopt, ben ik gebonden door de wet-Franchimont. Die geeft mij recht op inzage in het dossier, maar verplicht mij tegelijkertijd tot zwijgen." De Vleeschauwer wil van dat juk worden verlost. "Ik weet wie het gedaan heeft. Het was een interne afrekening. De verdachte leeft nog en werkt bij de federale politie."

Peter De Vleeschauwer verdween op 14 november 1996 uit de rijkswachtkazerne van Sint-Niklaas. Zijn lichaam werd op 26 december van dat jaar teruggevonden aan de Schelde in Hamme. Hij was om het leven gebracht met een nekschot. "De perfecte moord", aldus zijn broer. "Geen kogel, geen huls, geen sporen. Dan weet je: de dader is iemand die iets kent van autopsieën, moord- en sporenonderzoeken."

In mei 2009 trok het Gentse parket-generaal het onderzoek weg bij het parket van Dendermonde. Raadsheer-onderzoeksrechter Henri Heimans zette een nieuw team aan het werk. "Drie weken later werd Heimans opnieuw voorzitter van de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Gent, waardoor het onderzoek opnieuw in het slop kwam", zegt De Vleeschauwer.

"Volgens onze informatie hebben de zes aangestelde misdaadanalisten nog maar 10 procent van het onderzoek doorgenomen. De Gentse advocaat-generaal Frank Schuermans zegt dat er al 7.000 manuren zijn gepresteerd. Maar minister van Justitie Stefaan De Clerck liet in mei dit jaar weten dat er nog maar 6.000 manuren zijn gepresteerd. Een van de twee liegt."

Het is tijd om zich gewonnen te geven, zegt De Vleeschauwer. "Wij weten dat de kraan voor het onderzoek is dichtgedraaid. Het is duidelijk dat de waarheid niet aan het licht mag komen. De verjaring van het moordonderzoek is gestuit: pas vijftien jaar na de laatste onderzoeksdaad is het echt afgelopen. Volgens mijn berekening is dat in 2026. Wie kent dan de zaak-De Vleeschauwer nog?"