Direct naar artikelinhoud

'Familie'-app helpt fans de zomer overbruggen

Vanavond gaat Familie de zomervakantie in. En zoals dat bij een soap hoort komen daar een pak cliffhangers bij kijken. Voor wie niet kan wachten om te weten hoe het nu verder moet bij de Van den Bossches, is er nu voor het eerst een Familie-app die tijdens de zomermaanden een tipje van de sluier oplicht.

Trouwe fans van Familie vallen tijdens de zomermaanden steevast in een zwart gat. Wanneer de dagelijkse soap van het scherm verdwijnt blijven de Familie-kijkers verweesd achter. Een probleem waar ook de makers al een aantal jaar mee worstelen. "We waren al langer op zoek naar een manier om de zomer te overbruggen", vertelt scenarist Hugo Van Laere. "Zo hebben we in het verleden al eens geëxperimenteerd op Facebook door daar foto's van de vakantie-activiteiten van onze personages te posten."

Dat was duidelijk niet voldoende om de verstokte fans zoet te houden en dus schakelt VTM deze zomer een versnelling hoger met een eigen Familie-app. "Het was van bij het begin duidelijk dat we op zoek moesten naar een online-oplossing", zegt Van Laere. "Een zomers vervolg op televisie is geen optie. Mensen gaan tijdens de zomermaanden op vakantie of brengen meer tijd buitenshuis door. Dan loop je het gevaar dat veel fans die uitzendingen missen."

Met de nieuwe app bestaat dat gevaar niet. Na de laatste aflevering van het seizoen kunnen de Familie-kijkers via de VTM-app zelf gaan graven in de verhaallijnen. Ze krijgen toegang tot de virtuele gsm van Thomas Feyaerts, een dubieus personage dat sinds eind mei in het programma opduikt.

Via die gsm krijgen ze toegang tot zijn mails, foto's, sms'jes en voicemailberichten. Informatie die er in combinatie met een paar dagelijkse tips moet voor zorgen dat de kijkers aan het eind van de zomer het mysterie rond Thomas kunnen ontrafelen. "Wie een hele zomer lang meespeelt, krijgt uiteindelijk het antwoord op één van de vragen die de uitzending van vanavond ongetwijfeld zal oproepen."

Experiment

Wie zich liever niet aan het online-avontuur waagt hoeft niet te wanhopen. Ook de 'gewone' televisiekijkers missen niets. Van Laere: "De verhaallijn rond Thomas wordt ook in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen opgenomen. Maar wie de app gebruikt komt dus iets eerder te weten hoe de vork precies in de steel zit."

Het idee om een app aan een televisieprogramma te koppelen is niet nieuw. Ook programma's als De slimste mens en The Voice van Vlaanderen hadden een eigen app. Maar waar die zogenaamde secondscreenapps meestal bedoeld zijn om het live kijken te stimuleren, moet de Familie-app vooral de beleving rond het programma levend houden. "Een experiment", geeft Van Laere toe. "Een app ontwikkelen om een pauze in het uitzendschema van een programma te overbruggen is voor zover ik weet een nieuwe toepassing. Ik heb alleszins nog geen gelijkaardige voorbeelden gezien."