Direct naar artikelinhoud

Vermomde zelfmoordterrorist doodt drie Somalische ministers

Het feit dat de aanslag ook gericht was tegen studenten en docenten van een universiteit die een belangrijke rol speelt bij de moeizame wederopbouw van het land, zorgt voor frustratie en wanhoop.

De aanslag vond plaats tijdens een studentenplechtigheid in het Shamohotel van Mogadishu. Net afgestudeerde studenten van de faculteiten geneeskunde, ingenieurswetenschappen en informatica waren samen met hun familieleden naar het hotel gekomen om hun diploma in ontvangst te nemen. Naast professoren, journalisten en cameralui waren in de feestelijk aangeklede zaal ook verschillende ministers aanwezig.De explosie richtte een bloedbad aan. Minstens negentien aanwezigen kwamen om het leven, veertig mensen raakten gewond. Onder de doden bevonden zich drie ministers: de vrouwelijke minister van Volksgezondheid Qamar Aden Ali, onderwijsminister Ahmed Abdulahi Waayeel en minister van Hoger Onderwijs Ibrahim Hassan Addow. Sportminister Saleban Olad Roble was een van de gewonden. Ook de decaan van de faculteit geneeskunde raakte zwaargewond. Hij werd in allerijl naar de Keniaanse hoofdstad Nairobi overgevlogen.De aanslag zou uitgevoerd zijn door een als vrouw geklede zelfmoordenaar. Informatieminister Dahir Gelle: “De man droeg een sluier en vrouwenschoenen. We hebben zelfs een foto van hem.” Gelle omschreef de aanslag als “een nationale ramp”.“Velen van mijn vrienden zijn dood”, vertelde ooggetuige en geneeskundestudent Mohamed Abdulqadir aan Reuters. “Ik zat naast een van mijn docenten, die ook is omgekomen. Enkele minuten voor de aanslag had hij nog een toespraak gehouden.” De getroffen studenten waren verbonden aan de Benadir Universiteit, die in 2002 door een aantal dokters werd opgericht. Temidden van het extreme geweld wil Benadir een “open instelling” zijn die “innovatie en een kritische instelling” wil aanmoedigen, zo staat het op de website van de universiteit. Het feit dat een van de weinige instellingen werd getroffen die de wederopbouw van het land op gang zouden kunnen brengen, zorgt voor veel frustratie en wanhoop.Onder de dodelijke slachtoffers bevonden zich ook een lokale journalist en een Somalische cameraman van de Saoedische zender Al-Arabiya.

Al Shabaab

De aanslag werd nog niet opgeëist, maar het is zogoed als zeker dat de zelfmoordenaar tot de Al Shabaabmilities behoorde, een rebellengroep die volgens meerdere experts banden zou hebben met de internationale terreurgroep Al Qaida. Al Shabaab, die de steun krijgt van honderden buitenlandse strijders, bezet het zuidelijke en centrale deel van het Somalische grondgebied. De door een 5.200 man sterke Afrikaanse vredesmacht gesteunde regering controleert in feite slechts enkele straten in de hoofdstad Mogadishu. Maar de aanslag van gisteren toont aan dat de regering van president Sheikh Sharif Ahmed zelfs niet in staat is om die minuscule sector geweldvrij te houden.In juni vermoordden Al Shabaabstrijders ook al de Somalische veiligheidsminister. Bij die aanslag kwam nog minstens dertig andere mensen om het leven. In september ontploften twee autobommen nabij de basis van de Afrikaanse Unie in Mogadishu en daarbij kwamen zeventien vredessoldaten om het leven, onder wie de vicecommandant. Al Shabaab dreigt er ook mee om aanslagen uit te voeren in Burundi en Oeganda, de belangrijkste troepenleveranciers voor de vredesmacht.Sinds 2007 kwamen bij de Somalische oorlog 19.000 mensen om het leven en anderhalf miljoen burgers sloegen op de vlucht, waardoor Somalië samen met de Democratische Republiek Congo en Darfur als het ergste crisisgebied ter wereld wordt omschreven. De anarchie zorgt er ook voor dat verschillende piratengroepen vrij spel krijgen om de zeeroutes langs de Golf van Aden en de Oost-Afrikaanse kusten te ontregelen.

Sharia

Al Shabaab past in het hele land een radicale variant van de shariawet toe die voor een terreurklimaat zorgt. Vorige week werd een twintigjarige vrouw gestenigd wegens vermeend overspel. Voordien veroordeelde een Al Shabaabrechter ook al een andere zwangere vrouw ter dood. Zodra de vrouw haar baby gebaard heeft, zal ook zij gestenigd worden.Zowel de Europese Unie als de Afrikaanse Unie veroordeelde de aanslag van gisteren in de strengste bewoordingen. “Zo’n onmenselijke en laffe daad met als doel het vredesproces ondermijnen zal niets veranderen aan de vastberadenheid van de Afrikaanse Unie om de bevolking van Somalië te steunen in haar strijd voor vrede en verzoening.”