Direct naar artikelinhoud

Israëlisch leger houdt Westoever in wurggreep

De ontvoering van drie Israëlische tieners op 12 juni in de buurt van Hebron, heeft geresulteerd in de grootste legeracties op de Westoever sinds het einde van de Tweede Intifada, bijna tien jaar geleden. Tegenover de drie vermiste studenten staan al vijf dode Palestijnen, de jongste was 15 jaar.

De acties dienen twee doelen, zeggen Israëlische autoriteiten: het vinden van Naftali Frenkel (16), Eyal Yifrah (19) en Gil-Ad Shaer (16), afkomstig uit een nederzetting van Israëlische kolonisten op de Westoever, en het uitdelen van een klap de radicale Palestijnse beweging Hamas, in wiens handen de jongens volgens premier Netanyahu verkeren - als ze nog in leven zijn. Hamas heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering bevestigd noch ontkend.

De ontvoering doet beide partijen in een vaste rol vervallen, reeds gespeeld bij al die eerdere zaken, die afliepen met de dood of een gevangenenruil. De Israëlische Gilad Shalit werd in 2011 na vijf jaar Palestijnse gijzeling geruild voor 1.027 Palestijnse gevangenen, velen gelieerd aan de Hamas. Vijftig van die vrijgelatenen werden vorige week opnieuw opgepakt en gevangengezet.

Voor Israël, dat reageert met een mengeling van machtsvertoon en collectieve angst, zijn beide mogelijkheden een nachtmerrie.

Sluipschutters

Deze militaire operatie, 'Broeders Hoeder' genoemd, naar het verhaal van Kaïn en Abel, maakt een einde aan een periode van relatieve kalmte: de Israëli's laten zich gelden, met tanks en sluipschutters.

Israël arresteerde naar eigen zeggen 360 Palestijnen, waarvan twee derde banden zou hebben met Hamas. Ze vielen honderden woningen binnen en doorzochten in totaal ruim 1.300 locaties, van grotten tot universiteitscampussen, op zoek naar de studenten. De Palestijnse stad Hebron is al dagen omsingeld door Israëlische checkpoints. Iedereen die de stad in of uit wil, wordt uitgebreid ondervraagd en gefouilleerd.

"De acties van Israël zijn buiten proportie", zei Riyad al-Maliki, de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken zondag. Ook beweerde hij dat de ontvoering door Israël in scene was gezet, een makkelijk excuus voor een nieuwe golf van anti-Palestijns geweld. Vanuit Gaza werden raketten op Israëlisch gebied afgevuurd, met nachtelijke bombardementen tot gevolg. B'Tselem, de Israëlische mensenrechtenorganisatie, is net als Maliki van mening dat de omvang en de aard van de acties van de Israëli's buiten proportie zijn. "Het is logisch en geoorloofd dat Israël zijn leger inzet om de jongens te zoeken", zegt Sarit Michaeli, "maar veel van de maatregelen hebben weinig met de zoektocht te maken, ze neigen naar collectieve afstraffing van de Palestijnse bevolking."