Direct naar artikelinhoud

The Kid is terug

Kevin De Bruyne (22) is weer helemaal boven water, nadat een half seizoen bij Chelsea de mist in ging. In de voorbereiding bleek dat De Bruyne bij Wolfsburg weer de bepalende speler is geworden van tijdens de kwalificaties. Kan dit zijn WK worden? 'Ja, dat kan.'

u het WK op gang getrapt werd door gastland Brazilië en Kroatië, wordt de WK-koorts stilaan ook in het Paradise Resort voelbaar. "Ik keek wel benieuwd uit naar de openingsmatch, maar het is niet dat ik stress heb of zo", zegt Kevin De Bruyne met de jongensachtige glimlach die hij zo vaak op zijn gelaat tovert. "Voor ons duurt het ook nog even voor we eraan beginnen. We gaan gewoon rustig verder doen en ons voorbereiden op de match tegen Algerije."

Begint het bij jou al een beetje te kriebelen?

"Neen, niet bepaald. Voor mij is dat nog lang. Ik ben iemand die zich net voor de match begint te concentreren en voor de rest eigenlijk heel relaxed is in die dingen. Het WK is nu natuurlijk echt begonnen, maar ik denk dat de meesten van ons dat pas zullen voelen als we in dat stadion komen voor onze eerste match."

Voel je toch niet een beetje nervositeit?

"Neen. Totaal niet. Ik ben kritisch op het veld, maar daarnaast zul je nooit iets zien dat met stress of kwaadheid te maken heeft. Wel tijdens een match, maar daarna schakel ik de knop om."

Je hebt in de voorbereiding zowel tegen Luxemburg als Zweden centraal gespeeld, maar Marc Wilmots laat uitschijnen dat ook rechts een optie blijft. Waar ga je straks spelen?

"Geen idee. Maar ik denk wel dat de coach op zoek gaat naar de zwakke plekken van de tegenstander en dat hij dan kijkt welke spelers daarbij het best tot hun recht kunnen komen."

De hele kwalificatiecampagne speelde je vanop rechts. Gaf het in de voorbereidingsmatchen een ander gevoel om centraal uitgespeeld te worden?

"Het is voor mij gewoon een andere plaats, met andere taken. Maar ik denk dat ik op beide posities getoond heb wat ik kan."

Voel je je centraal niet meer de patron dan op rechts?

"Ik probeer hetzelfde te doen op rechts dan centraal. Mensen verwachten van mij dat ik kansen creëer, scoor en assists geef. Verdedigend moet ik op beide posities ook mijn job doen. Je kunt net zo goed een patron zijn op rechts als in het midden. Maar ik denk dat ik dat niet alleen ben."

Maar je positie maakt bijvoorbeeld het samenspel met Hazard toch anders.

"Ik ken Eden al zo lang, we spelen al samen bij de nationale jeugd van toen we 16 of 17 waren. Hij is een speler die ik heel goed snap. Ik weet hoe hij wil spelen en hij weet hoe ik wil spelen. Met zijn en mijn kwaliteiten denk ik dat we mekaar perfect kunnen aanvullen."

Tegen Tunesië draaide de ploeg niet zonder jou. Zag jij dat ook zo?

"Dat is zo moeilijk te zeggen. Als ik op het veld had gestaan, was het misschien niet anders geweest. Je speelt tegen negen of tien man achter de bal, dan is het altijd moeilijk om kansen te creëren. Dan moet je geduld hebben. Het laatste kwartier hebben we toch meer druk kunnen zetten en kansen kunnen creëren. Dat kan ook tegen andere ploegen met een gelijkaardige manier van spelen. Dan mag je vooral de controle niet verliezen en dom gaan spelen."

Tegen Tunesië was het probleem een beetje dat België als een handbalteam rond de Tunesische defensie bleef cirkelen en dat er te weinig infiltraties kwamen. Ben jij straks tegen een gelijkaardig spelend Algerije niet de man die voor die infiltraties kan zorgen?

"Dat is iets wat ik probeer te doen, hé. Ik probeer tussen de lijnen te spelen en met mijn loopvermogen diep te gaan. Ik probeer het spel groot te maken, omdat het een van mijn kwaliteiten is dat ik ook nog eens mee terug kan komen. Misschien is die manier van spelen iets meer nodig tegen dit soort ploegen, maar het blijft moeilijk, omdat er heel weinig ruimte is."

Komt het je nu goed uit dat je die eerste helft van het seizoen nauwelijks hebt gespeeld?

"Eind vorig seizoen voelde ik me eigenlijk ook nog fit, wat toen ook is gebleken in Servië. Maar het is nu natuurlijk een andere situatie. Ik kan alleen maar zeggen dat ik me heel fit voel en dat dat op het veld ook te zien is. Ik ben redelijk scherp, maar ik weet niet of dat te maken heeft met die eerste helft van het seizoen."

Met drie goals en vier assists was jij de bepalende figuur in de WK-kwalificatie. Kan dit jouw WK worden?

"Ja, dat kan. Ik heb gewoon verder gedaan op mijn elan van het einde van het seizoen. Fysiek ben ik goed en ook de vorm zit redelijk goed. Ik ga proberen dat zo goed mogelijk vast te houden de volgende weken en een goed niveau te halen. Als het team goed speelt, zal ik er ook beter uitkomen."