Direct naar artikelinhoud

Kunstenaar George Rickey overleden

De Amerikaan George Rickey, bekend om zijn abstracte bewegende beelden, overleed vorige week woensdag op 95-jarige leeftijd in zijn huis in Minnesota.

Samen met kunstenaar Alexander Calder zorgde hij ervoor dat beweging een centraal thema in de kunst werd, waardoor Rickey beschouwd wordt als een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw.

In de jaren vijftig experimenteerde Rickey voor het eerst met kinetische kunst, maar het zou nog tien jaar duren voor hij naam begon te maken. Zijn eerste bewegende kunstwerk stamt uit 1949 en was gemaakt uit glas. Vandaag staat de kunstenaar vooral bekend om zijn abstracte beelden van glimmend metaal die bewegen in de wind.

Hoewel hij dikwijls vergeleken wordt met Calder, is het verschil tussen de twee kinetische artiesten groot. Calders werk is speels en organisch, terwijl Rickey meer voor geometrische en mechanische constructies voelde. Zijn simpele structuren sloegen aan bij een groot publiek, wat verklaart waarom er over de hele wereld werken van Rickey staan. Om aan de grote vraag te voldoen, onderhield hij destijds ateliers in New York, Californië en Berlijn.

Wanneer hij geen beelden ontwierp, gaf Rickey kunstles aan verscheidene universiteiten. Zijn leermethodes had hij in de jaren veertig meegekregen van het Bauhaus, en het was daar dat Rickey voor het eerst het idee ontwikkelde om geometrische vormen te laten bewegen.