Direct naar artikelinhoud

Steradvocaat Mischaël Modrikamen

NEE'We staan voor een historische vergadering voor Fortis en misschien zelfs voor de economische geschiedenis van België', zegt advocaat Mischaël Modrikamen aan de vooravond van de aandeelhoudersvergadering. Hij vindt dat de aandeelhouders de Fortisdeal resoluut moeten afwijzen. 'Dat creëert heus geen chaos.'

Waarom moeten de aandeelhouders nee stemmen?

"De groep Fortis werd in paniek ontmanteld in drie dagen en drie nachten. Er waren betere stabiliserende oplossingen mogelijk. Ons doel is drievoudig. Een: de voorliggende resoluties afkeuren. Twee: Fortis Holding en Fortis Bank stabiliseren. Drie: de perspectieven openen op een heronderhandeling, met of zonder BNP Paribas. We hebben niets tegen BNP, maar vragen een evenwichtiger akkoord.

"Er komt geen chaos bij een nee-stem, zoals de overheid beweert. We betreuren eens te meer dat de overheid de tactiek van de pyromane brandweerman toepast. In het Nederlandse luik blijven de Nederlandse activa voorlopig in de handen van de Nederlandse staat, in afwachting van nieuwe onderhandelingen of een rechterlijke beslissing. Precies hetzelfde geldt voor Fortis Bank, die in handen zou blijven van de Belgische staat. Er is geen enkel risico voor de spaarders. De liquiditeit van de bank is goed en de solvabiliteit is volgens een recente studie zelfs beter dan die van BNP Paribas.

"Ook voor Fortis Holding is er geen probleem. De holding zou gewoon de Belgische verzekeringsactiviteiten behouden. Het is niet zo, zoals de top van Fortis Holding wil laten geloven, dat de Holding automatisch 7 miljard euro probleemkredieten moet financieren als BNP Paribas zich terugtrekt. Dat is geen automatisme. De staat zou dat via gerechtelijke weg moeten forceren en het is nog maar de vraag of ze dat zal doen. Bij een nee is de situatie voor de Holding dus beter, zelfs in het kader van een toekomstige heronderhandeling."

Ping An, de grootste Fortisaandeelhouder, zegt nee te zullen stemmen.

"Daar nemen we met tevredenheid akte van. We stellen vast dat Ping An zich schaart achter de kritieken die zijn gerezen tegen deze operatie en de manier waarop de buitengewone algemene aandeelhoudersvergadering is georganiseerd."

Wat als ja het haalt?

"Dan worden de verkopen gevalideerd. Het wordt dan moeilijker om nog activa te recupereren, maar het blijft dan wel nog mogelijk om schadeloosstellingen en intresten te eisen. Daar zijn juridische gronden voor."

Is BNP Paribas geen betere garantie voor de werkgelegenheid dan een stand-alone van Fortis Bank?

"Een stand-alone zal minder banen kosten dan een opslorping door BNP Paribas. De Fransen zijn geïnteresseerd in het kantorennetwerk, niet in de centrale diensten op de hoofdzetel. Met BNP Paribas dreigen duizenden banen voor hooggeschoolden op termijn te verdwijnen. Een stand-alone van Fortis Bank zou die centrale diensten behouden. Volgens onze informatie is ook lang niet al het personeel pro BNP Paribas, zoals vaak wordt beweerd."

Welke visie hebben uw klanten op de Belgische economie?

"Het advocatenkantoor Modrikamen vertegenwoordigt 2.400 aandeelhouders, met ongeveer 0,6 procent van het kapitaal. We hebben van hen een breed mandaat gekregen. De grote meerderheid van onze aandeelhouders zijn Belgen, goede huisvaders die vaak al drie generaties lang aandeelhouders zijn van Fortis via zijn voorloper AG. Ze willen uiteraard hun verliezen beperken, maar velen onder hen wensen een industrieel project op lange termijn. Dat is een heel andere logica dan bijvoorbeeld de hedgefondsen, die uit zijn op snelle winst. Veel van onze klanten zeggen zelfs bereid te zijn meer geld in Fortis te stoppen als er een goed toekomstperspectief is."

Een nee betekent een startpunt voor nieuwe onderhandelingen waar de Fortisaandeelhouder beter van wordt