Direct naar artikelinhoud

'Geef mij maar erge verhalen'

Jon én zot van boeken, ze bestaan. En we laten wekelijks aan het woord. Omdat weten cool is.

Maite turnt en speelt piano, maar haar echte verslaving is lezen. Net als zovele andere jongeren noemt Maite haar bed haar favoriete leesplek. "Ik lees het liefst 's ochtends. In het weekend kan ik nooit lang uitslapen en begin ik al te lezen wanneer de anderen nog slapen. Soms lees ik dan twee boeken achtereen", vertelt ze. "In de week heb ik na mijn turnlessen vaak geen energie meer om 's avonds nog te lezen."

Naast haar bed staat een stapel boeken. "Vooral verhalen die ik opnieuw wil lezen of waar ik al in bezig ben. Ik lees soms tamelijk veel boeken tegelijk, wat niet altijd even handig is. Als ik in een verhaal bezig ben en papa geeft me een nieuw boek, dan kan ik niet wachten om er al in te beginnen. Dat is soms ambetant." (lacht)

Ga je vaak naar de bibliotheek?

"Nooit. Mijn papa brengt al genoeg boeken mee voor mij. Ik lees zo goed als alles, behalve horror. Toch lees ik het liefst harde boeken met erge verhalen. Dunne boekjes over de problemen waar meisjes mee worstelen, interesseren mij niet. Ik vind het leuk dat ik een eigen boekencollectie heb. Mijn zus moet het zelfs eerst vragen als ze een boek wil lezen. En dan moet ze er zeer voorzichtig mee zijn!"

Welk personage zou je graag eens voor één dag zijn?

"Gemma Doyle, het meisje uit mijn lievelingsboek Verschrikkelijke schoonheid van Libba Bray. Ze zit op een kostschool waar allerlei rare toestanden aan de gang zijn en heeft zelf magische krachten. Ze beleeft spannende avonturen en doet dingen die ik zelf niet zou durven. Dat boek heb ik al zeven keer gelezen, net als de andere delen uit die trilogie."

Welk personage zou jouw beste vriend of vriendin kunnen zijn?

"Gemma's beste vriendin uit datzelfde boek. Die lijkt zeer goed op mijn eigen beste vriendin. Je voelt je verbonden met een personage dat eigenlijk enkel in het boek bestaat."

En welk personage kun je absoluut niet uitstaan?

"De pestkop uit datzelfde boek. Ook zij gedraagt zich als sommige mensen die ik ken en die vinden dat je er niet bij hoort als je geen kleren draagt van Hollister of Abercrombie & Fitch. Ze is superrijk en pest meisjes die zich geen kledij zoals de hare kunnen permitteren. Ik kan daar niet zo goed tegen."

Welk boek heeft je al het meest aan het lachen gebracht?

"Ik lees niet zo veel humoristische boeken, maar toen ik negen was, heb ik De kleine Caroluscodevan Mark Tijsmans gelezen. Door de vele sarcastische opmerkingen in dat boek heb ik me kapot gelachen."

Met welke schrijver zou je graag eens een dag optrekken?

"Met Libba Bray. Ik wil weten hoe ze al haar ideeën bedenkt. Ze moet wel zeer veel fantasie hebben, want zelf zou ik daar nooit op komen en het is niet dat ik weinig fantasie heb. Ik zou zelf nooit schrijver kunnen worden, denk ik.

"Ik ben zeer benieuwd hoe ze eruitziet. Sommige schrijvers van superrare boeken zien er toch heel normaal uit. Ik wil ook weten waarover ze zoal praat als ze andere mensen ontmoet.

"Ik zou haar ook willen vragen waarom ze zo vaak schrijft over de negentiende eeuw en hoe ze al die verschillende wendingen in haar verhalen steekt.

"Ik heb graag onvoorspelbare boeken. Als je al na de eerste vijftien pagina's weet wie de dader is, ben je meteen minder geïnteresseerd."

Van welk boek moet er dringend een verfilming worden gemaakt?

"Between van Jessica Warman. Dat gaat over een meisje, Liz, dat vermoord wordt, maar voor ze echt kan vertrekken, moet ze weten wie de dader is. Als dat boek ooit verfilmd wordt, zit ik als eerste in de zaal. Dat was echt een aangrijpend boek."

Als je zelf een verhaal zou schrijven, welke elementen zou je er dan zeker in willen?

"De negentiende eeuw. Een beetje romantiek. Veel onverwachte wendingen. En zeer veel fantasie. Ik lees het liefst over dingen die niet echt kunnen. Verhalen die werkelijk kunnen zijn, zijn wel leuk, maar een fantasierijk verhaal vind ik interessanter. Je denkt daarover na en vormt allemaal beelden in je hoofd. Dat doe ik graag.

"Ik hou ook van boeken met een open einde. Dan gaat het verhaal nog voort in je hoofd, terwijl het anders gewoon gedaan is. Na een boek met een open einde kan ik wel niet onmiddellijk iets anders beginnen te lezen. Dan moet ik nog een dag wachten."

Volgende week: Eline De Pessemier (19) studeert in Gent Toegepaste taalkunde Engels en Italiaans.