Direct naar artikelinhoud

Britse geheime dienst haalt in België veroordeelde terrorist uit gevangenis

Een terrorist die veroordeeld werd op het proces rond Nizar Trabelsi is nog tijdens het uitzitten van zijn straf in de gevangenis van Vorst opgehaald door de Britse geheime dienst MI5. De Marokkaan werd volgens zijn advocaat tegen zijn wil overgevlogen naar Engeland om de geheim agenten te helpen.

Marokkaan uit groep rond Nizar Trabelsi kreeg van MI5 nieuwe identiteit en appartement in Londen

‘Ik werk voor MI5 en heb een aanbod: als je bereid bent te werken voor de Britse geheime dienst, regel ik je onmiddellijke vrijlating en een vlucht naar Londen.’ Niet veel later zat de veroordeelde Marokkaan in een jet naar Engeland, blijkt uit een reconstructie die The Independent gisteren publiceerde.

De man, vandaag 29 jaar, werd in april 2004 in het grootste geheim uit zijn cel gehaald in de gevangenis van Vorst. Alles was twee jaar eerder begonnen met geklop op zijn celdeur. Hij was toen net opgepakt. “Mijn naam is David. Ik werk voor de Britse ambassade in België en wil eens praten.” De man zei dat hij wist wie hij voor zich had. En ook omwille van welke feiten hij in de gevangenis zat. Hij zei ook dat hij wilde helpen. Enkele weken later stond David opnieuw in Vorst. “Ik heb wat onderzoek gedaan. Het ziet er niet goed uit. Ik zie dat geen enkel land je wil.”

De Marokkaan was toen illegaal in ons land. Hij werd geboren in 1980, in een dorpje net buiten Rabat. Hij groeide op in armoede en woonde bij zijn grootmoeder. Toen hij vijftien was, vluchtte hij naar Europa. “Daarmee is de ellende begonnen”, zegt zijn advocaat Christophe Marchand. “Hij trok als jongen van moskee naar moskee. In de moskee in Finsbury Park in Londen leerde hij een extremistische imam kennen.” Hij werd opgevangen in de meest extreme islamitische kringen. Nadien moest hij wederdiensten presteren. Zo gaf hij in zijn flat in Londen onderdak aan Abdessatar Dahmane, de eerste echtgenoot van Malika El Aroud. Dahmane is één van de twee moordenaars van de Afghaanse verzetsstrijder commandant Massoed.

In december 2001 liep de Marokkaan in Rotterdam tegen de lamp met valse papieren. Hij werd aan ons land uitgeleverd omdat hij intussen genoemd werd in het terrorismeonderzoek rond Nizar Trabelsi. Op zijn proces in Brussel in september 2003 kreeg hij vier jaar cel, waarvan de helft met uitstel. En daar was David opnieuw. Deze keer had hij ook enkele vrienden van de MI5 mee. Als hij hen hielp, mocht hij mee naar Engeland. Op de tarmac in Zaventem stond zelfs een jet voor hem klaar. Op de luchthaven van Gatwick kreeg hij een identiteitskaart en werd hij voorbij de douane geloodst. In een groot landhuis buiten Londen werd hij twee weken bijna continu ondervraagd. Ze wilden weten wat hij wist over de jihad. En hij moest ook kijken of hij iemand herkende op foto’s met terreurverdachten. Achteraf kreeg hij een nieuwe identiteit en een flat in Londen. Voor zijn hulp kreeg hij ook elke maand enkele honderden Britse ponden op zijn rekening gestort.

Intussen trachtte advocaat Marchand uit te vissen waar zijn cliënt was. Enkele maanden later kreeg hij telefoon. “Hij belde vanuit Londen. Hij wilde me zien.” De advocaat ontmoette hem in Waterloo Station. “Daar heeft hij alles verteld. Hij was doodsbang.”

Volgens Marchand wilde zijn cliënt helemaal niet werken voor de geheime dienst. “In Vorst zat hij bijna twee jaar in volledige afzondering opgesloten. En dan kwamen die mannen op hem inpraten. Ze prentten hem in het hoofd dat hij mogelijk naar Marokko zou worden gestuurd. Daar was hij als de dood voor, wegens de kans op martelpraktijken. Dus ging hij maar werken voor MI5.”

Marchand zegt dat hij gechoqueerd is. “Op het ogenblik dat mijn cliënt werd weggehaald uit zijn cel, kwam hij eigenlijk al in aanmerking om vrijgelaten te worden. En ook de beroepsprocedure liep nog. Wat als hij daar werd vrijgesproken en de straf niet werd bevestigd? Maar dat kan de geheime dienst natuurlijk niets schelen.” Marchand zegt dat Belgische instanties op de hoogte moeten geweest zijn van de deal. “Want hoe kunnen die mannen zomaar met iemand uit de gevangenis wandelen? Het federaal parket moét hiervan geweten hebben.”

Het federaal parket ontkent alvast. “We komen daar nooit in tussen”, zegt woordvoerder Lieve Pellens. Ze zegt dat het voor het parket belangrijk is dat de man zijn straf volledig uitzat. En volgens hun gegevens is dat het geval.

Marchand had onlangs nog contact met zijn cliënt. “Hij is intussen getrouwd en woont nog altijd in Londen. MI5 doet sinds kort geen beroep meer op hem. Hij voelt zich misbruikt. Intussen heeft hij van de migratiedienst in Londen ook te horen gekregen dat hij mogelijk niet in Groot-Brittannië kan blijven. Nota bene omdat hij door zijn veroordeling in België een gevaar is voor de gemeenschap daar. Tja, zij hebben hem wel naar Engeland gehaald hé!”