Direct naar artikelinhoud

Di Rupo steekt een tandje bij

Nog voor de eerste plenaire vergadering heeft plaatsgevonden, voert formateur Elio Di Rupo (PS) onder druk van de Vlaamse partijen het onderhandelingsritme op. Deze week wil hij alle acht partijen twee keer rond de tafel zien.

Vooral de Vlaamse partijvoorzitters drongen bij de formateur aan op wat meer vaart in de gesprekken. Met de uitlatingen van FDF-voorzitter Maingain (DM 17/8) is de kans op sfeerbederf voor de eerste gezamenlijk bijeenkomst immers reëel. In de nieuwe agenda die Di Rupo opstelde komt CD&V-voorzitter Wouter Beke morgenochtend in plaats van maandag langs. In de namiddag rondt hij met Wouter Van Besien (Groen!) zijn rondje partijvoorzitters af, zodat om 17 uur de langverwachte eerste plenaire vergadering van start kan gaan waar Di Rupo en de acht partijen de praktische werkzaamheden voor de komende dagen en weken zullen regelen. Zaterdagnamiddag wordt meteen inhoudelijk voortonderhandeld. Daarbij zullen de splitsingsvoorstellen voor B-H-V op tafel liggen en wordt er parallel gepraat over de financieringswet en de geplande overheveling van bevoegdheden.

Volgende week legt de formateur er echt de pees op, met bijna elke dag een vergadering. Daarbij is het naar verluidt de bedoeling een strak ritme aan te houden door telkens van 9.30 tot 20 uur te onderhandelen, weliswaar met een middagpauze van twee uur.

Intussen heeft de regering in lopende zaken aan het Planbureau gevraagd om met het oog op de begrotingsopmaak de verwachte evolutie van de economische parameters een week vroeger dan gepland op te stellen. Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open Vld) waarschuwt nu al dat door de vertraging van de groei de belastinginkomsten lager zullen uitvallen en de besparingsoperatie dus nog wat zwaarder wordt.