Direct naar artikelinhoud

VS waarschuwen voor aanslagen

De Amerikaanse regering heeft gewaarschuwd voor aanslagen op nutsvoorzieningen zoals chemische fabrieken, olieraffinaderijen en kerncentrales. Dat maakte de Amerikaanse nieuwszender ABC bekend. Extremisten zouden volgens het Amerikaanse Department of Homeland Security (DHS) proberen te infiltreren bij bedrijven in de petrochemische sector.

Dergelijke infiltranten kunnen het Al Qaida mogelijk maken nieuwe aanslagen uit te voeren. Een reële bezorgdheid volgens de VS, nu de tiende verjaardag van 9/11 er zit aan te komen. Uit documenten die op 2 mei werden gevonden bij de operatie tegen Osama Bin Laden in Pakistan blijkt dat Al Qaida nieuwe aanvallen plant op de tiende herdenking van de aanslag op de WTC-torens.

"Op basis van betrouwbare informatie kunnen we besluiten dat insiders een grote bedreiging vormen voor de infrastructuur en de informatiesystemen van de Amerikaanse nutsvoorzieningen", zo staat in het rapport. Verder haalt DHS een Amerikaanse rekruut van Al Qaida aan, die in vijf verschillende kerncentrales in Pennsylvania heeft gewerkt voordat hij werd gearresteerd.

Dat Al Qaida nog altijd erg actief is, bleek gisteren ook in Duitsland. Daar werd de 21-jarige Afghaan Omid H. gearresteerd omdat hij mensen zou rekruteren voor de terreurorganisatie. Dat meldde het openbaar ministerie aan Reuters. Omid H. zou tientallen artikels en video's gepubliceerd hebben waarin hij oproept tot geweld. Hij werd gevat nabij Kassel.