Direct naar artikelinhoud

Berlusconi schoffeert homo’s

Aanleiding van zijn krasse uitspraak is het Ruby-schandaal. De achttienjarige Marokkaans-Siciliaanse schone, Karima El Mahrou oftewel Ruby, mocht na een persoonlijk tele-foontje van Il Cavaliere het politiekantoor, waar ze vast zat op beschuldiging van diefstal, zonder meer verlaten. Net daarvoor had ze de politie echter al honderduit verteld over haar escapades met de premier.

De handjes gingen stevig op elkaar gisteren, op de persconferentie die Berlusconi gaf op de motorbeurs in Milaan. Eerder dan over zijn favoriete bromfiets, kreeg de premier vooral vragen naar het hoofd geslingerd over zijn nieuwste seksschandaal: Ruby. Berlusconi, die eerder al had toegegeven dat hij het meisje geld had gegeven, antwoordde dat hij gewoon graag naar mooie vrouwen kijkt. “Dat is een klein probleempje. Hoe zullen we het oplossen?”, vervolgde hij. “Maar al bij al is een passie voor mooie vrouwen beter dan homoseksueel zijn.” Daarop liet de premier een lachje horen, en kon er zelfs een applausje af van zijn medewerkers.

Ruby gaat sinds vorige week over alle tongen, toen uitlekte dat de premier in mei van dit jaar persoonlijk was tussengekomen om een van “zijn vrouwen” vrij te krijgen. Het meisje, maandag achttien geworden en toen dus nog minderjarig, werd verhoord op beschuldiging van diefstal. Volgens voormalig oppositieleider Walter Veltroni zou Berlusconi Vincenzo Indolfini, hoofd van het bewuste Milanese politiekantoor, gevraagd hebben haar vrij te laten omdat het “om een nichtje ging van de Egyptische president Moebarak.”

Voor ze door Berlusconi’s vertrouwelinge Nicole Minetti werd weggeleid, verklaarde Ruby dat ze een drietal keer op uitnodiging van Emilio Fede, nieuwspresentator van een van Berlusconi’s televisiezenders, feestjes had bijgewoond in de villa van de premier in Arcore, in het noorden van Italië. Op die avonden waren volgens Ruby meer dan twintig vrouwen aanwezig, verder slechts Fede en Berlusconi. Het meisje heeft daar geld aanvaard van de premier, vijfduizend euro net als de andere vrouwen en nog eens drieduizend euro omdat Berlusconi “had gehoord van haar financiële problemen.” Van Seks was geen sprake, Ruby heeft er naar eigen zeggen gewoon lekker gegeten.

De Italiaanse media smullen van het verhaal, zeker sinds de premier na een eerste ontkenningsfase heeft toegegeven dat hij Karima El Mahrou geld heeft aangeboden en haar heeft geholpen toen ze was opgepakt, maar dat hij dat enkel deed “uit solidariteit”. “Ik ben een mens met een hart. Ik help altijd mensen in nood”, verklaarde hij. Zijn krasse uitspraak op de motorbeurs gisteren kwam er tijdens het verdedigen van zijn levensstijl. “Ik ben er trots op”, zei hij. “Ik ben een speels mens. Ik houd van het leven en van vrouwen.”

Excuses geëist

De reacties in Italië, en ver daarbuiten, op zijn meest recente uitlatingen zijn echter niet mals. Homorechtenbeweging Arciygay heeft een excuus van de premier aan vrouwen en homoseksuelen geëist. De opmerkingen van de premier “vertegenwoordigen een gevaarlijke aanzet tot vooroordelen en zijn een steun voor het legitimeren van discriminatie, onrecht en lijden”, zei voorzitter Paolo Pantane gisteren aan de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Die zitten er echter niet meteen aan te komen, zo blijkt uit de reactie van minister voor Gelijke Behandeling, Mara Carfagna. De premier maakte immers maar een grapje en “heeft nooit de bedoeling gehad om vrouwen of homoseksuelen te kwetsen”, aldus de minister.

Berlusconi wilde zich naar eigen zeggen enkel verdedigen tegen de “linkse media”, die gisteren op de bewuste persconferentie nog een veeg uit de pan kregen. Maar het lijkt erop dat hij meer zal nodig hebben om de publieke opinie opnieuw voor zich te winnen. Niet alleen blijft zijn populariteit dalen, voor het eerst is het protest ook breed gedragen binnen zijn eigen partij Il Populo de la Liberta (PDL). Zelfs voormalig medestander Gianfranco Fini keert zich openlijk tegen zijn premier.