Direct naar artikelinhoud

Advocaten Nemmouche op foto met antisemitische groet

Een opgedoken foto van de advocaten van Mehdi Nemmouche, de schutter van het Joods Museum in Brussel, veroorzaakt opschudding. Op het beeld doen de twee Brusselse advocaten samen met de omstreden Franse komiek Dieudonné de 'quenelle', een controversieel gebaar dat gelinkt wordt aan antisemitisme. Dieudonné gaf de advocaten in 2012 nog de Gouden Quenelle, zo meldt Het Nieuwsblad.

De foto prijkt op ResistanceS.be, een website die bericht over extreem rechtse thema's. Het beeld dook voor het eerst op in 2012. Toen zouden de advocaten ook een waarschuwing gekregen hebben van de stafhouder van de Brusselse balie.

Dat de foto nu opnieuw commotie veroorzaakt heeft te maken met de nieuwe zaak van Sébastien Courtoy en Henri Laquay. De advocaten hebben onlangs de verdediging op zich genomen van de schutter die eind mei in het Joods Museum in Brussel vier mensen neerschoot.

Laquay ontkende ooit in Le Soir dat hun gebaar als iets fout moet worden beschouwd. "Men moet dat zien als een humoristisch daad, als een pacifistische revolte tegen het systeem. Meer niet."