Direct naar artikelinhoud

De fratsen van ‘onze jongens’

Van Cotonou tot Den Helder, de Belgische strijdkrachten gaan nergens onopgemerkt voorbij. Elk jaar lekt er wel één onfris incident uit waarin de Belgische militairen de hoofdrol spelen. Een ‘bloemlezing’.

1993: vuurtje met Somaliër

Twee Belgische para’s houden in Somalië tijdens de vredesmissie ‘Restore Hope’ een vermeende dief boven een vuurtje. Op foto’s is ook te zien hoe een soldaat op het hoofd van een gestorven Somaliër plast. De wandaden leverden België voor het eerst een plaats op in het zwartboek van Amnesty International.

1997: foto

met skeletten

Een volgend foto- incident deukt het imago van Defensie. In een vernielde kerk in het Kroatische Vukovar houden militairen een feestje en gaan ze op de foto met enkele skeletten.

2004: incident Litouwen

Zware incidenten in Litouwen maken dat twee Belgische militairen vervroegd moeten terugkeren van hun NAVO-missie. Kort daarna voert het leger een ‘nultolerantie’ in voor militairen die zich op missie bezatten en keet schoppen.

2005: knokpartij Afghanistan

Op oudejaarsavond komt het tot een massale knokpartij tussen de Belgische en Canadese militairen in Afghanistan. Het gevecht wordt zo hevig dat de militaire politie tussenbeide moet komen. Het wangedrag van de Belgische militairen loopt zo de spuigaten uit, dat het federaal parket een magistraat op het vliegtuig zet richting Kaboel. Vier militairen worden onmiddellijk naar huis gestuurd nadat ze een wodkafeestje op touw hadden gezet.

2006: munitie laten rondslingeren

Na een oefening in eigen land laten de militairen munitie rondslingeren. Enkele kinderen uit Lommel vinden een oefengranaat die in de handen van hun vader ontploft.

2008: voedselgevecht

Het afscheidsdiner van een buitenlandse oefenmissie in Benin loopt volledig uit de hand. Dronken militairen beginnen er een voedselgevecht, een van hen loopt naakt door de eetzaal en springt daarna in het zwembad.

2009: spelen met munitie

In twee woonwijken in het Nederlandse Den Helder vinden spelende kinderen tientallen losse flodders met het kruit er nog in.

De ‘buit’ blijkt afkomstig van Belgische militairen die er deelnamen aan een militaire oefening. Op de bewakingscamera’s van een snackbar is te zien hoe de Belgen tijdens hun oefening - met de codenaam ‘Crazy Trip’ - munitie uitdelen aan enkele kinderen.

n Belgische para’s houden tijdens de vredesmissie ‘Restore Hope’ een jonge Somaliër boven een vuurtje.