Direct naar artikelinhoud

Bemiddelaar heeft geen deadline meer

De protagonisten Bart De Wever (N-VA) en Elio Di Rupo (PS) zien elkaar vandaag normaal gezien voor de derde keer in een dikke week tijd. Vande Lanotte ziet ook de andere voorzitters voor het weekend minstens één keer, de bemiddelaar drijft het tempo op.

Vande Lanotte bracht gisteren in Laken een eerste keer verslag uit aan de koning. Daarna was ook de pers aan de beurt, welgeteld drie minuten lang: een mededeling in het Nederlands en het Frans, vragen werden nadien met de glimlach genegeerd. “Ik heb de koning uitgelegd dat de weg naar een akkoord zeker nog moeilijk en onzeker is, en van iedereen nog grote inhoudelijke inspanningen zal vergen”, aldus de bemiddelaar. “Maar ik heb ook kunnen melden dat ik uit de contacten van de voorbije dagen zonder enige twijfel kon vaststellen dat alle partijen zich op een eerlijke manier inspannen om dichter bij een akkoord te komen.”

Geen enkele partij zit volgens Vande Lanotte aan tafel om de boel te saboteren, geen enkele partij doet enkel voor de galerij mee. En het vertrouwen dat de afgelopen weken compleet zoek was geraakt, keert langzaam maar zeker terug. “Ik denk dat een deel van de weg naar het herstel van het vertrouwen is afgelegd”, blijft Vande Lanotte uiterst voorzichtig. “Op zich is dat natuurlijk niet voldoende om tot een akkoord te komen, maar zonder zou het zeker niet mogelijk zijn.”

De ontmoetingen tussen De Wever en Di Rupo, het duo dat de sleutel voor een akkoord in handen heeft, zijn de beste indicatie dat er schot in de zaak komt. Wekenlang stonden ze met getrokken messen tegenover elkaar. De enige communicatie tussen N-VA en PS waren de wederzijdse aanvallen in de pers, de ene zo mogelijk nog venijniger dan de andere. Maar Vande Lanotte herstelde het contact, en vandaag zitten Di Rupo en De Wever normaal gezien opnieuw samen. Al voor de derde keer in acht dagen tijd. De eerste twee gesprekken verliepen naar verluidt in een ontspannen en hoffelijke sfeer, al blijft de vaststelling dat hun beider partijen over heel erg veel van mening verschillen. Maar Vande Lanotte heeft ook begrepen dat het onmogelijk is om tot een compromis te komen zonder voorafgaand akkoord tussen De Wever en Di Rupo.

“Tegen 12 november moet er iets gebeuren, moeten N-VA en PS minstens het gevoel hebben gekregen dat er een doorbraak mogelijk is”, klinkt het in socialistische kringen. Die dag zijn de simulaties klaar die de Nationale Bank en het Planbureau maken van de verschillende modellen voor een nieuwe financieringswet. Maandag krijgen de zeskoppige expertengroep en de zeven afgevaardigden van de partijen al een voorlopig rapport, en kunnen ze hun ‘politieke’ opmerkingen geven. Vijf dagen later krijgen de bemiddelaar en de voorzitters dan het definitieve rapport.

Verscheidene bronnen geven aan dat 12 november enkel de deadline is voor de cijfers over de financieringswet, maar niet het einde van Vande Lanottes missie. “Het is de bedoeling dat hij ook na 12 november nog even doorgaat”, benadrukt een sp.a-kopstuk. “Maar alles hangt af van het rapport van de Nationale Bank en het Planbureau. Het is niet zo dat zij één cijfer naar voren zullen schuiven, de simulaties zijn enkel de leidraad voor een politieke discussie. Dé grote vraag is of N-VA en PS de cijfers aanvaarden als basis voor verdere gesprekken.”

Andere dossiers

Vande Lanotte drijft het tempo nu op, “zonder overhaast te werk te gaan”. Voor het weekend wil de bemiddelaar alle zeven de partijvoorzitters opnieuw minstens één keer gezien hebben. Terwijl de specialisten zich buigen over de financieringswet, snijdt Vande Lanotte ook de andere communautaire struikelblokken aan: werk, gezondheidszorg, Brussel-Halle-Vilvoorde... “De financieringswet blijft de kern van het probleem, maar de vorderingen in de andere dossiers zullen mee bepalen hoe moeilijk de discussie wordt.”