Wees allergieën te snel af: zo verbeter je de luchtkwaliteit binnenshuis

© getty

In de lucht binnenshuis zitten vaak allerlei irriterende stoffen die de oorzaak kunnen zijn van allergieën. Preventie is dus van essentieel belang. Enkele tips.

Wist je dat we 90 procent van de tijd binnen zitten, maar dat de lucht binnenshuis tot 5 keer meer verontreinigd kan zijn dan de buitenlucht? Allergenen zoals pollen, huidschilfers van huisdieren, stofmijt, schimmelsporen en sigarettenrook hebben een negatieve impact op de luchtkwaliteit binnenshuis. De kans op allergieën neemt toe indien de woningen en de openbare gebouwen niet beter geventileerd worden. Ook met onderstaande zaken houd je best rekening om allergieën te vermijden.

Zet meer dan één raam open om te verluchten

Binnenlucht bevat onder andere gassen, deeltjes, biologisch afval en waterdamp, die stuk voor stuk gezondheidsrisico’s inhouden. Het is aan te raden je woning drie of vier keer per dag minstens 10 minuten achter elkaar te luchten, waarbij je meer dan één raam openzet. En verder verlucht je je slaapkamers best voor het slapengaan en bij het opstaan. Voor hooikoortslijders: zet enkel ’s morgens de ramen open, wanneer er nog niet veel stuifmeel in de lucht aanwezig is.

Reinig en lucht je tapijten

… of beter nog, doe ze weg. Dikke tapijten en meubels zoals oude banken zijn een eldorado voor stofmijt en bacteriën. Heb je toch graag een zacht matje in huis, investeer dan in een goede stofzuiger. Je haalt best een krachtig toestel in huis die het fijn stof en de allergenen kan vasthouden in de filter.

Beperk vocht in huis

65 procent van de Europeanen droogt minstens één maal per week zijn kleren binnen, maar bij het drogen van kleding komt vocht vrij die tot een vochtige woning met schadelijke schimmel kan leiden. Laat je kleren dus zoveel mogelijk op een andere plaats drogen. Als je je kleding niet buiten kunt drogen, probeer dan een raam te openen dichtbij de plaats waar je kleding hangt te drogen zodat je in elk geval wat extra vocht kunt elimineren. Om dezelfde redenen moet je er op toezien dat je badkamer naar behoren geventileerd wordt. Door de activiteiten van een gezin van vier personen wordt al gauw 10 liter water aan de binnenlucht toegevoegd. En dat elke dag!

Stop met roken, en steek niet te vaak kaarsen aan

Roken en kaarsen zijn erg slecht voor het binnenklimaat. In Denemarken komt bijvoorbeeld 76 procent van alle schadelijke deeltjes in een woning van de bewoners zelf.

Zet apparaten uit

Elektrische apparaten zoals tv’s en harde schijven van computers stoten chemische stoffen uit die bijdragen tot een slecht binnenklimaat.

Haal planten in huis

Bepaalde kamerplanten zoals de lepelplant, klimop of drakenplant kunnen bijdragen aan een gezonde luchtkwaliteit in huis. Zo’n planten kunnen namelijk de vaakst voorkomende vervuilende deeltjes filteren uit de lucht door de kleine openingen in hun bladeren. Één plant kan ongeveer 10 vierkante meter zuiveren, ze hebben dus maar een beperkte impact, maar het staat leuk en alle beetjes kunnen helpen.

Vermijd chemische stoffen

De meeste schoonmaakproducten bevatten potentieel schadelijke chemische stoffen. Gebruik waar mogelijk doeken van microvezels en natuurlijke materialen zoals witte azijn en zeepvlokken. Er is meer dan genoeg online advies voorhanden om je woning schoon én vrij van chemische stoffen te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content