Direct naar artikelinhoud

Franstalige kiezer vlucht naar uitersten

Zit er een stille aardverschuiving aan te komen in het Franstalige politieke landschap. Peiling na peiling wijst die richting uit. De verschuiving komt uit de marge. Niet alleen de links-radicale PTB maar ook de rechts-populistische Parti Populaire van advocaat Mischaël Modrikamen krijgt er steeds vaster voet aan de grond.

In de nieuwe peiling van De Morgen en Le Soir wordt de PTB nu al op een virtuele score van 9,2 procent gezet, nog maar eens 2,5 procentpunt erbij tegenover de vorige peiling. Maar ook de PP kan met een gepeild resultaat van 7 procent (+1,5) dromen van een Kamerzetel. Met die scores zitten beide formaties stilaan de klassieke partijen cdH (13,7 procent) en Ecolo (10,9) op de hielen.

Aan de top knabbelt de PS een beetje van zijn verwachte verlies af (28,9 procent, +0,5 tegenover vorige peiling), waardoor de kloof met de MR (23,3 procent, status-quo) weer wat ruimer wordt. In vergelijking met het reële stembusresultaat van 2010 staat de PS wel nog altijd op een flink verlies van 8,7 procentpunt.

Ook in het Brussels Gewest blijft de PS (22,5) groter dan de MR (20,3). Aan Vlaamse zijde blijft Open Vld de grootste partij in de hoofdstad (4,4 procent) voor N-VA (3 procent), terwijl de sp.a helemaal door het ijs zakt en nog 0,8 procent overhoudt.