Direct naar artikelinhoud

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa

De NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa als reactie op de escalatie van de crisis in Oekraïne. In België is er nog geen beslissing over deelname. De regering kan wel de opdracht herzien van mijnenveger Bellis, die binnenkort naar de Baltische Zee vertrekt.

"Gevechtsvliegtuigen zullen meer patrouilles uitvoeren over de Baltische regio. Geallieerde schepen zullen ontplooid worden in de Baltische Zee, de oostelijke Middellandse Zee en elders. We zullen een grotere paraatheid vertonen op het land".

Na een vergadering met de 28 NAVO-ambassadeurs wond secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen geen doekjes om zijn ongerustheid over de razendsnel escalerende situatie in Oekraïne.

Hoewel hij uitdrukkelijk "de diplomatieke gesprekken vandaag - tussen Oekraïne, Rusland, de VS en de EU - in Genève steunt om een politieke oplossing te vinden, en Rusland uitnodigt deel te worden van de oplossing", worden de militaire versterkingen noodzakelijk genoemd voor "verdediging, afschrikking en de-escalatie".

"Rusland moet meteen stoppen met het destabiliseren van Oekraïne, zijn troepen terugtrekken en duidelijk maken dat het de gewelddadige acties van pro-Russische separatisten niet steunt."

Rasmussen weigerde in te gaan op het aantal ingezette troepen, maar zei wel dat de maatregelen meteen van kracht worden. "We sturen een duidelijke boodschap: de NAVO zal elke bondgenoot beschermen en verdedigen tegen elke bedreiging van onze fundamentele veiligheid." Oekraïne is geen NAVO-lid, maar buurlanden Roemenië en Polen wel. Ook de Baltische leden Letland, Estland en Litouwen voelen zich bedreigd.

Mijnen uit WOII

Of België actief deelneemt, blijft voorlopig onbeslist. Kamerlid Wouter Devriendt (Groen) meldt op gezag van defensiebronnen "dat ons land overweegt om een fregat of mijnenjager naar Oost-Europa te sturen". Bij Defensie wil men nog geen commentaar kwijt "omdat een eventuele beslissing de voltallige regering toekomt".

Het toeval wil wel dat de Belgische mijnenjager Bellis M916 binnenkort in de Baltische Zee deelneemt aan een geplande NAVO-opdracht om mijnen uit WOII op te sporen. De Bellis ligt nu al op een boogscheut van de Baltische Zee, in de haven van het Duitse Kiel.

De kans dat in het licht van de situatie in Oekraïne de opdracht van de 36 militairen wordt geheroriënteerd, is nu groot. Ons land nam in het verleden ook al regelmatig met F16-vliegtuigen deel aan luchtpatrouilles boven de Baltische staten, en kan gevraagd worden die ervaring in te zetten.