Direct naar artikelinhoud

Anciaux: 'Vlaamse middelen voor Nederlandse cultuurspelers'

'Vlaamse ministers, maak meteen

minstens 1 miljoen euro nieuwe middelen vrij

voor de artistieke en sociaal-culturele samenwerking met Nederlandse spelers.' In een opiniestuk in

deze krant houdt voormalig cultuurminister en

sp.a-senator Bert Anciaux een opmerkelijk pleidooi. 'Mooi idee, maar weinig realistisch', klinkt het

vanuit het veld.

"Ik hoop dat de Vlaamse regering de eigen ambitieloosheid op het vlak van cultuur overstijgt", zegt Anciaux. "Als er middelen vrijkomen, investeer die dan ook in cultuur. Een miljoen is een minimum. Geef dat geld aan Vlaamse en Nederlandse spelers op het veld die sterk inzetten op samenwerking. Ik denk maar aan de Brakke Grond, het cultureel centrum van Maastricht en deBuren. Van de Vlaams-Nederlandse samenwerking die minister Schauvliege en haar Nederlandse collega Zijlstra verder willen uitbouwen, verwacht ik weinig heil. Vandaar mijn pleidooi om hier een project van te maken voor de Vlaamse regering."

Dorian Van der Brempt, directeur van het Vlaams-Nederlands huis deBuren, moet "even slikken" wanneer hij Anciauxs pleidooi hoort. "Wij zeggen al zo lang dat de culturele samenwerking tussen Vlaanderen en Nederland verder moet worden uitgebouwd. Het déjà-vugevoel is groot, maar het is wel een mooi idee. Zelf ben ik een groot pleitbezorger van een cultuurfonds Vlaanderen-Nederland waarin beide partijen een duit in het zakje doen. Dat alleen Vlaanderen geld zou geven, lijkt me geen haalbare piste. Tegelijk moeten we er ons voor hoeden het debat tot een geldkwestie te herleiden. Misschien kunnen we met hetzelfde geld wel veel meer doen? Vlaanderen en Nederland zijn altijd al elkaars asielgrond geweest."

"Tegen een pleidooi voor meer middelen voor cultuur kan ik niet zijn", zegt Luc Devoldere van de Vlaams-Nederlandse vereniging en het tijdschrift Ons Erfdeel, "maar het voorstel van Anciaux lijkt me nogal hoog gegrepen. Hier een politiek draagvlak voor vinden, zal moeilijk zijn. Anciaux heeft veel gedaan voor kunst en cultuur in Vlaanderen, maar hij heeft minister Schauvliege wel een overbezet cultuurlandschap nagelaten. Met die erfenis moet zij nu omgaan. Het lijkt me dan ook weinig realistisch dat zij en haar collega's in de Vlaamse regering precies nu extra geld zullen kunnen vrijmaken. Tegelijk blijf ik geloven in de noodzaak van een culturele samenwerking. Die zal altijd meer te bieden hebben dan de som van de delen."

Minister van Cultuur Joke Schauvliege wil liever niet rechtstreeks reageren op Anciauxs opiniestuk, maar verwijst naar de inspanningen die zij levert om tegen 2012 te starten met een "herijking van de werkrelatie met Nederland en de Vlaamse presentatie in Nederland".