Direct naar artikelinhoud

Franse president boekt eerste Europees succes

François Hollande heeft zijn eerste Europees succes geboekt. Zijn voorstel om euro-obligaties in te voeren wordt door een meerderheid van lidstaten gesteund. Slechts vijf landen verzetten zich nog.

Gemiddeld 7 minuten kreeg elk van de 27 staats- en regeringsleiders om tijdens het diner voorstellen te doen om uit de eurocrisis te raken. Slotsom van de avond: een meerderheid van deelnemers is de Duitse recepten van Angela Merkel beu en verkiest de Franse keuken. Steeds meer lidstaten scharen zich achter de groeistrategie van president François Hollande, die woensdagavond zijn wittebroodsweken wist te verzilveren in een geslaagd Europees debuut. Met Hollande waait er een duidelijke nieuwe wind in Europa, al bewezen de Raad en de monetaire Eurogroep van 17 leden nogmaals logge tankers te zijn die tijd nodig hebben om de steven te wenden in een gunstige vaarrichting.

Geen taboes

"Hollande brengt een evenwichtige visie, budgettaire orthodoxie in samenspel met een groeistrategie", vertelde Belgisch premier Elio Di Rupo, die een duidelijke verandering van sfeer aan tafel opmerkte. "Er waren geen taboes op de vergadering", zei hij 's nachts na afloop. "Iedereen heeft vlot en vrij voorstellen op tafel gelegd, die nu moeten worden geconvergeerd tot een compromis."

De Franse president gooide vooral hoge ogen met zijn voorstel voor euro-obligaties, waardoor zwakkere lidstaten minder rente op leningen zouden moeten betalen. Onverwacht werd Hollande door een meerderheid van lidstaten gesteund ondanks het veto van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. "Het idee blijft op tafel liggen, want er zijn nog slechts 5 landen tegen", stipte Di Rupo tevreden aan. Voorheen waren slechts 4 van de 17 euroleden voor. Nu tekenen enkel Duitsland, Nederland, Oostenrijk, Finland en Tsjechië nog reserves aan.

Merkel bleef haar twijfels uitdrukken over de efficiëntie van gezamenlijke rentevoeten. Hollande gaf dat meningsverschil toe. "Zij beschouwt euro-obligaties niet als een element voor groei, maar als een verafgelegen integratieperspectief." Volgens de Franse president beschouwt Duitsland euro-obligaties als een "voltooiing", terwijl Frankrijk ze ziet als een "startpunt", een "volgende etappe". De Franse minister van Europese Zaken, Bernard Cazeneuve, onderstreepte dat standpunt gisteren. "Het gaat niet meer of we euro-obligaties willen, maar wanneer." Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy plaatste wel een kanttekening door te wijzen op de ingewikkelde juridische gevolgen, en noemde het idee een "langetermijnproject".

Daarmee gaf hij meteen de keerzijde van de medaille aan van de voorbije top. Ondanks de urgentie voor noodlijdende eurolanden werd tijdens het informeel brainstormen woensdag niets concreet beslist. Het doorhakken van knopen werd, zoals verwacht, vooruitgeschoven naar de formele top eind juni. Van Rompuy, Commissievoorzitter Barroso, Eurogroep-voorzitter Juncker en voorzitter Draghi van de Europese Centrale Bank zullen die top samen voorbereiden om resultaten te garanderen. Het gaat dan om projectobligaties, waarmee transnationale infrastructuurwerken kunnen worden gefinancierd en de herkapitalisering van de Europese Investeringsbank (EIB) met 10 miljard euro. Ook zullen versneld structurele EU-fondsen worden gemobiliseerd die vandaag nog niet zijn gebruikt. Volgens de Commissie gaat het om een bedrag van liefst 82 miljard euro (van de periode 2007-2013).

Regels versoepelen

Met de ongebruikte structurele fondsen zouden op korte termijn jonge werklozen geholpen moeten worden, want gemiddeld 22 procent van de jongeren in de EU is werkloos. "Een absolute prioriteit", zegt Di Rupo, die een prangende vergelijking maakte om te wijzen op de hoogdringendheid. "In de EU zijn 7,5 miljoen jongeren tussen 15 en 24 jaar werkloos. Allemaal samen moeten we ze als een lidstaat beschouwen, die groter zou zijn dan 11 van de 27 lidstaten."

De situatie is vooral nijpend in Spanje en Griekenland, waar zowat één op twee jongeren zonder baan zit. Athene heeft nog steeds voor 4,3 miljard euro aan structuurfondsen niet gebruikt en Spanje kan zelfs nog 10,7 miljard euro aanspreken. De reden dat het geld nog niet is aangewend is omdat een lidstaat normaal voor elke euro uit een structuurfonds zelf een euro moet bijleggen. Door de crisis kunnen de zwakke landen dat niet, maar de Raad zou bereid zijn de regels te versoepelen.

De Raad benadrukte ondertussen te wensen dat de Grieken in de eurozone blijven, maar herhaalde dat de besparingen en hervormingen die ze beloofden in ruil voor de noodsteun nagekomen moet worden. Van Rompuy herinnerde aan de "belangrijke inspanningen die de Grieken maken", maar ook aan de "aanzienlijke solidariteit van de eurozone die samen met het IMF sinds 2010 bijna 150 miljard euro vrijmaakte" om Athene te ondersteunen. "De cruciale hervormingen verderzetten om tot een draaglijke schuldenlast te komen, private investeringen aanmoedigen en de Griekse instellingen versterken zijn de beste garanties voor een betere toekomst in de eurozone", zei Van Rompuy. "We hopen dat na de verkiezingen (van 17 juni) de nieuwe Griekse regering die keuze zal maken."