Direct naar artikelinhoud

Luik of Brussel? Beker neemt de heli

Waar moet de kampioenenbeker zondag heen? Anderlecht lijkt de meest evidente gok, maar in deze play-offs is verrassing eerder regel dan uitzondering. Dus bestelde de Pro League voor alle zekerheid een helikopter.

Wie straks ook kampioen wordt, de beker zal voor die club sowieso uit de lucht komen vallen. Letterlijk, dan. De Pro League bestelde een helikopter waarmee zondag rond kwart na vier in allerijl naar het Constant Vanden Stock stadion (foto) of Sclessin kan worden gevlogen, zodat de winnaar niet al te lang moet wachten om te kunnen vieren. De beker zal gedurende de match tussen Luik en Brussel in de lucht hangen - symbolischer kan haast niet - en begint ongeveer een kwartier voor het einde aan zijn reis richting kampioen.

Als dat Anderlecht is, dan landt de helikopter bij het plaatselijke ziekenhuis. In Luik is er plaats in de buurt van het stadion. Afhankelijk van de scenario's in de matchen hoopt de Pro League de beker ten laatste tien minuten tot een kwartier na de match het veld te kunnen opdragen.

Het idee voor de 'stunt' haalde de Pro League in het buitenland. Zo huurde de Schotse tweede klasse begin deze maand nog een helikopter in om zijn trofee op de laatste speeldag rond te vliegen tussen drie kanshebbers. In ons land zijn het er na de uitschuiver van Club Brugge in Genk nog maar twee. En hoewel Anderlecht zondag fors meer kans maakt op zijn 33ste landstitel dan Standard op zijn 11de - paars-wit heeft genoeg aan een gelijkspel - kan de Pro League het zich niet veroorloven om een van beide clubs te bevoordelen. Daarom regelde het niet alleen een luchttaxi, het stuurde ook al een podium naar Anderlecht én Luik.

Tot slot zijn ook de clubs zelf volop maatregelen aan het nemen. Anderlecht voorziet bij winst sowieso een viering in het stadion en denkt na over wat het 's avonds eventueel nog buiten de muren kan organiseren. In Luik werd dan weer een open bus gehuurd die de spelers kan rondrijden door de stad. De champagne knalt zondagavond dus sowieso. Vraag blijft: waar?