Direct naar artikelinhoud

Descheemaecker geeft ontslagvergoeding (nog) niet op

Spoorbaas Marc Descheemaecker, met een liberaal etiket, zwicht voorlopig niet voor de druk om zijn ontslagvergoeding op te geven. Minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS) riep de spoorbazen maandag op die afscheidsvergoeding te laten schieten. Hij vind het niet kunnen dat de spoorbazen honderdduizenden euro's opstrijken terwijl ze een andere job krijgen van de regering.

Jannie Haek, de tegenhanger van Descheemaecker bij de NMBS Holding, deed zijn premie prompt van de hand. Descheemaecker blijft echter doof voor de oproep van zijn voogdijminister. Het enige wat hij kwijt wil, is dat "hij nooit de gewoonte had om over zijn loonvoorwaarden te spreken en dat hij daar nu niet mee gaat beginnen." Descheemaecker zou recht hebben op een miljoen euro, Haek op 750.000 euro. De liberale spoorbaas kan doorschuiven naar Brussels Airport, de vorige kabinetschef van socialist Johan Vande Lanotte komt aan het hoofd van de Nationale Loterij.

De voormalige baas van de NMBS moét geen afstand doen van zijn gouden parachute, benadrukken ze nog bij Labille. De federale minister heeft enkel een morele autoriteit, het contract van Descheemaeker is een zaak tussen de gedelegeerd bestuurder en de NMBS. Descheemaecker kan zelfs niet verplicht worden om bekend te maken of hij het geld aanneemt of niet.

Of ook de opvolgers van Descheemaecker en co. nog recht zullen hebben op een riante afscheidsvergoeding als ze meteen een andere job beet hebben, moet de federale regering nog beslissen. Dat ze maximaal 290.000 euro mogen verdienen, is al een uitgemaakte zaak, de randvoorwaarden liggen nog niet helemaal vast.