Direct naar artikelinhoud

Tieners moeten FBI helpen bij cybercriminaliteit

De Amerikaanse inlichtingendienst FBI wil tieners aanwerven om cybercrime aan te pakken. Op latere leeftijd dreigen ze weggelokt te worden door goed betalende bedrijven of geen bewijs voor goed gedrag en zeden meer te kunnen voorleggen, zo luidt de redenering.

Cybercrime is een groeiend probleem voor Amerikaanse bedrijven en overheden. De FBI kijkt richting tieners om dat probleem mee te helpen aanpakken. "We weten welke talenten we zoeken en we moeten ze zoeken op het moment dat ze keuzes maken in hun leven en hun carrière", zegt Christopher Geary, een leidinggevende agent in de cyberafdeling van de FBI in de Britse krant The Financial Times. "De concurrentie voor het vinden van computerexperts is zo geëvolueerd dat we het in die richting moeten zoeken."

Een bijkomende reden om op tieners te mikken, zijn de strikte bepalingen over druggebruik bij leden van de FBI. Wie in de laatste drie jaar marihuana gebruikte, kan niet voor de inlichtingendienst werken. "Ik moet de beste mensen aanwerven om met cybercriminelen te kunnen concurreren. Maar sommige van de jongeren die ons interesseren, roken wiet op weg naar hun sollicitatiegesprek", zei FBI-directeur James Comey vorig jaar half grappend. "Het is voor ons een probleem dat steeds meer jongeren het gebruiken."

Ethische hacker

De FBI start normaal gezien een pilootprogramma dat deze herfst waarbij het cursussen computerbeveiliging zal geven aan studenten nabij Pittsburgh, die daarmee een opstap kunnen krijgen naar een universitaire opleiding. De school in kwestie staat nu al sterk in wetenschap en technologie. De Amerikaanse inlichtingdienst hoopt het programma uit te breiden naar andere middelbare scholen en universiteiten.

Ook bij ons zijn bedrijven en overheden steeds meer het slachtoffer van cybercriminelen. De overheid heeft een Centrum voor Cybersecurity opgericht, maar het is nog helemaal niet duidelijk over hoeveel budget dat centrum zal beschikken of hoeveel personeel er zal werken.

Dat jongeren vaak goed geplaatst zijn om aan cybersecurity te doen, bewijst bij ons onder meer ethisch hacker en securityblogger Inti De Ceuckelaire. Hij ontdekte als tiener al fouten in de systemen van Google, Microsoft, Yahoo! en Facebook. Op zijn zestiende werd hij al opgenomen in de Hall of Fame van Google.