Direct naar artikelinhoud

Brabander rondt Rabo-offensief af in vijfde wereldbekermanche

Sven Nys: 'Ik ben niet meer geobsedeerd met mijn sport bezig'

Groenendaal is gulle Sint voor Nys

Aan de hegemonie van Sven Nys in het veldrijden wordt voorlopig nog niet getornd, ook niet door Bart Wellens. Nys liet in de vijfde wereldbekermanche gisteren al zijn elfde overwinning van het seizoen noteren en mag zich in Wetzikon, samen met Albert Zweifel, recordhouder noemen met vijf zeges. Met dank aan Rabobank-ploegmaat Richard Groenendaal, die in Zwitserland voor Sinterklaas speelde.

Brussel / Wetzikon

Van onze medewerker

Jonas Coertjens

Het verwachte duel tussen Nys en Wellens kwam er niet in de Zwitserse wereldbekercross. Beiden hadden op voorhand verklaard dat ze in Wetzikon, in de buurt van Zürich, graag de handen in elkaar zouden slaan om de tegenstand af te schudden. Nys zag niets dan voordelen in die samenwerking, maar Wellens haalde zijn niveau van een week geleden in Koksijde en Gieten niet opnieuw. "Een iets mindere dag en die duimblessure (die hij opliep bij een val in Gieten, JC) speelden me parten. Bovendien was het een snelle, nerveuze koers en daar hou ik niet van", verontschuldigde Wellens zich voor zijn tiende plaats.

De wereldkampioen moest passen toen Nys een pact sloot met ploegmaat Richard Groenendaal om op enkele ronden van het einde een groep van twaalf koplopers uit te dunnen. "Dat was de enige keer dat ik fors uithaalde", beweerde Nys. Enkel Erwin Vervecken, winnaar in Koksijde, en de Tsjech Petr Dlask konden het verschroeiende tempo van het Rabo-duo aan. Ben Berden (elfde) en Tom Vannoppen (opgave) hadden al veel vroeger moeten afhaken.

Een solonummer zoals in Gieten zat er niet in voor Nys. Daarvoor lag het parcours er te droog bij en ontbrak de striemende wind die vorig jaar nog spelbreker was. Nys wachtte daarom zijn moment af, sloeg toe bij de balken in de laatste ronde en finishte met een kleine voorsprong op Dlask en Vervecken. "Ik moet Groenendaal bedanken", gaf de winnaar toe. "Hij vroeg me of ik nog goed was in de laatste ronde en hield daarna - met de anderen in het wiel - de benen stil toen ik aanzette bij de balken. Dat cadeautje geef ik hem zeker eens terug." De wedstrijdjury besloot Sven Vanthourenhout van de vijfde naar de negende plaats te verplaatsen wegens onreglementair spurten.

De overwinning van Nys was al de elfde van het seizoen. De records blijven intussen sneuvelen onder de wielen van de Brabander. Net als in de Superprestige (25 zeges) is hij ook in de wereldbeker recordhouder met vijftien overwinningen. Bovendien evenaarde hij het record van de legendarische Zwitserse veldrijder Albert Zweifel, die eind jaren zeventig en begin jaren tachtig vijf keer won in Wetzikon. Nys deed hem dat na in 1999, 2000, 2002, 2003 en in 2004. Cijfers die doen duizelen. "Ik ben trots op mijn regelmaat. Vijf keer winnen in Wetzikon is een enorme prestatie. Ik won hier ook al op alle ondergronden: van ijs en modder tot een droge, snelle omloop."

Het is nog maar begin december en Nys mag al stilaan denken aan een herhaling van het seizoen 1999-2000, toen hij 21 keer op het hoogste podiumtrapje stond. Hij doet nu al beter dan zijn tien overwinningen van vorig seizoen. Zelf zegt de Balenaar dat hij de vruchten plukt van een andere mentale instelling. "Ik werk nog altijd honderd procent voor mijn sport, maar ik ben er niet meer zo geobsedeerd mee bezig. Ik heb de rust en het zelfvertrouwen om te laten zien dat ik een stuk explosiever ben geworden. Ik durf ook al eens zondigen. Alleen overdaad schaadt." De driehonderd punten die verbonden zijn aan de winst in Wetzikon, doen Nys nog verder uitlopen als nummer één op de wereldranglijst. Woensdag mag hij die leidersplaats alweer verdedigen in Milaan, waar de zesde wereldbekercross plaatsvindt.

Wereldbeker Wetzikon

Uitslag: 1. Sven Nys (Rabobank) 1u01:55; 2. Dlask (Tsj) op 0:04; 3. Vervecken; 4. Groenendaal (Ned); 5. Franzoi (Ita) 0:23; 6. Mlynar (Tsj); 7. Commeyne; 8. Heule (Zwi); 9. Vanthourenhout; 10. Wellens 0:38.