Direct naar artikelinhoud

Woedende Bosniërs bestormen kantonale regeringszetel

Woedend over de economische situatie in Bosnië zijn betogers vrijdag met geweld binnengedrongen in de zetel van de kantonale regering in het noordoostelijke Tuzla. Ze richtten er een ravage aan en stichtten brand.

Een honderdtal gemaskerde jongeren, met insignes van de plaatselijke voetbalclub, drongen het gebouw binnen, waar ze het meubilair vernielden en televisietoestellen door de ramen gooiden. Meer dan 5.000 manifestanten ter plaatse applaudisseerden, meldde het Franse persbureau AFP.

Volgens het Duitse persbureau DPA waren er naar schatting 10.000 betogers. "Dieven, dieven", scandeerden ze, om aandacht te vragen voor hun sociale noden en de allesoverheersende corruptie.

Honderden met allerlei voorwerpen bekogelde politiemensen trokken zich een honderdtal meter terug, om een cordon te vormen rond het gebouw van de hulpdiensten van de stad.

Bij een soortgelijke manifestatie vielen donderdag in Tuzla meer dan 130 gewonden, onder wie een honderdtal politiemensen. Ook in andere steden van de vroegere Joegoslavische republiek waren er manifestaties. Zo kwam het ook in de hoofdstad Sarajevo tot botsingen tussen politie en betogers.

In Bosnië heeft meer dan 40 procent van de 3,8 miljoen inwoners geen werk.