Direct naar artikelinhoud

Belgen sterk op eerste dag EK zwemmen

De Belgen zijn gisteren sterk van start gegaan op het Europees kampioenschap zwemmen kort bad in het Poolse Szczcin: finale voor François Heersbrandt, halve finale voor Jasper Aerents, Belgische en persoonlijke records.

François Heersbrandt imponeerde op dag 1 van het EK. In de reeksen van de 100m vlinderslag zette hij de beste tijd op de tabellen (50.87) en verpulverde daarmee zijn eigen Belgisch record, dat hij eind oktober op de Wereldbekermanche van Berlijn had gezwommen, met 47 hondersten. In de halve finale kwam hij met 50.92 uit op een tweede plaats, 29 hondersten achter de Russische wereldrecordhouder Evgeny Korotyshkin. Hij was daarmee ook bijna 2 tienden sneller dan de nummer 4, de Rus Nikolay Skvortsov en dat betekent dat hij vandaag iet kansloos is om in de finale een medaille te veroveren. "Niet alleen zijn tijden sterken mij in de overtuiging dat hij vrijdag op het podium kan staan maar nog meer het vertrouwen dat hij uitstraalt", getuigde Lode Grossen, topsportcoördinator van de Vlaamse zwemfederatie, vanuit Szczecin.

Daarnaast tekende Heersbrandt nog twee maal voor een Belgisch record. In de reeksen van de 4x50m wisselslag kwam hij met Emmanuel Vanluchene, Jonas Correlman en Jasper Aerents uit op 1:36.24, goed voor een vijfde plaats en de finale, en 2.71 sneller dan Dieter Dekoninck, Glenn Surgeloose, Gilles De Wilde en Jasper Aerents op het EK vorig jaar in november in Eindhoven. Vanluchene verbeterde bovendien als startzwemmer het Belgisch record op de 50 m rugslag. Hij zwom nu 24.31; op 15 oktober deed hij er nog 24.39 over. In de finale eindigde de Belgische ploeg op een zesde plaats in een nieuwe nationale besttijd van 1:35.70.

Jasper Aerents haalde op de 50 m crawl vrij gemakkelijk de halve finale. Zijn chrono van 21.96 in de reeksen was goed voor een twaalfde plaats. In die halve finale werd hij opnieuw twaalfde met een persoonlijk record van 21.84, slechts 4 hondersten boven het Belgisch record van Yoris Grandjean .

Ook Fanny Lecluyse startte bevredigend op dit EK. Met een elfde tijd (2:11.41) op de 200 m wisselslag, niet haar sterkste nummer, viel ze wel buiten de finale, omdat er maar acht zwemsters doorgingen, maar ze stelde haar persoonlijk record toch met 1.93 s scherper. Vandaag zwemt ze haar sterkste nummer, de 200 m schoolslag.