Direct naar artikelinhoud

De coming-out van 190 miljoen

Hij is al twintig jaar getrouwd, heeft drie zonen en nog meer huizen. Plus een fortuin van 380 miljoen euro. Maar Pierre Lagrange, Belgisch superbelegger, liet dat in de steek uit liefde voor een man. Een opmerkelijke coming-out, hoewel niet uitzonderlijk. En volgens de Britse pers de duurste scheiding ooit.

Het was de Britse krant The Sunday Times die zondag het nieuws over de scheiding van Pierre Lagrange bracht. Dat is geen toeval. De 49-jarige Waal woont in Londen en maakte in de City fortuin als hefboomfondsbeheerder. Vorig jaar verkocht hij zijn bedrijf GLG Partners (staat voor Gottesman, Lagrange en Green) aan de Britse financiële groep Man Group voor ruim 1,3 miljard euro. De man hield voor ruim 205 miljoen euro aandelen over. Volgens The Sunday Times wordt zijn persoonlijke vermogen op ruim 380 miljoen euro geschat, een welstand die Lagrange onder meer bereikte door investeringen in bijvoorbeeld film (en kaskraker) Avatar.

Aan dat geld hangt een levensstijl. Behalve twee villa's in Knokke, bezat Lagrange twee huizen op de Mosquito-eilanden in de Caraïben, een victoriaans landhuis in Oxfordshire, een herenhuis met vijftien slaapkamers in de zogenaamde Londense 'Billionaires Row' en een appartement in het Franse skioord Courchevel.

Duurste scheiding ooit

Bezat, in de verleden tijd, want nu raakte bekend dat Lagrange vorig jaar van zijn vrouw Catherine Anspach scheidde nadat hij haar bekende verliefd te zijn op een man. Die heet Roubi L'Roubi en is een 42-jarige Londense modeontwerper. En dus wordt dit een coming-out met kosten. Volgens The Independent wordt dit 'UK's most expensive divorce payout', de duurste scheiding in het Verenigd Koninkrijk. Lagranges ex-vrouw zou, zeggen specialisten, aanspraak kunnen maken op de helft van zijn fortuin. Dat is dus 190 miljoen euro. En om daaraan te voldoen, verkocht Lagrange nu al zijn huis in Oxfordshire, zijn enorme villa in Londen (voor 103 miljoen euro aan Chelsea-baas Roman Abramovich) en liet hij zijn huizen in Knokke én eentje op de Mosquito-eilanden. Zelf kocht hij, volgens de gespecialiseerde kranten, een appartement ter waarde van een miljoen euro in Notthing Hill.

"Supertrader, grootverdiener, glamourboy en Belg", leidde zakenkrant De Tijd in april nog een interview met Pierre Lagrange in. Verderop: "Achter die flamboyante façade gaan een notoir mediaschuwe man schuil. Lange tijd wilde hij zelfs niet met een foto in de krant." Uiteindelijk wilde hij dat toch en Lagrange sprak openlijk zijn zorgen uit over België, dat in het vizier van de financiële markten kwam. Maar advies aan de Belgische politici wilde hij niet geven. "Ik ben te nederig om te denken dat ik hen kan adviseren." Flamboyant, mediaschuw en nederig dus. En nu, eerst voor zijn vrouw, zijn voor zijn drie zonen en directe vrienden en dan voor de hele wereld, is hij homo.

Bekend fenomeen

Volgens sociologe Dagmar Versmissen van de Universiteit Antwerpen die onder meer onderzoek verrichtte naar de leefsituatie van holebi's in Vlaanderen, is het niet uitzonderlijk dat iemand zich out op latere leeftijd en na een lang huwelijk met iemand van het andere geslacht.

"Cijfermateriaal bestaat er niet over, maar het fenomeen is bekend. Er zijn zelfhulpgroepen voor jonge holebi's, maar ook voor oudere. En groepen die zich specifiek richten naar getrouwde mannen en vrouwen, mensen die in een heterorelatie zitten en er pas later achter komen of voor zichzelf toegeven dat ze homo zijn."

Zoveel mensen, zoveel verhalen. Verhalen van persoonlijke gevoelens. Van persoonlijke motieven. "Iemand kan het al langer van zichzelf weten, maar heel lang het perfecte plaatje invullen en kiezen voor een leven met een leugen. Soms heeft dat te maken met het verwachtingspatronen van normen en waarden, met stigma, met het milieu. In de moslimgemeenschap kan het bijvoorbeeld een probleem zijn. En misschien is het in de financiële wereld ook moeilijker dan in de showbusiness.

Tegelijk is het best mogelijk dat iemand echt pas op latere leeftijd op iemand van hetzelfde geslacht verliefd wordt. Tussen 100 procent homo en 100 procent hetero is er een continuüm. Waarbij het best kan dat iemand, na een homorelatie, later weer op iemand van het andere geslacht verliefd wordt."