Direct naar artikelinhoud

Liberale vakbond hekelt loonnorm

De loonnorm die gehanteerd wordt in België is een schending van het internationale recht op vrije loononderhandelingen. Dat zegt Jan Vercamst, voorzitter van de liberale vakbond ACLVB. Daarom heeft hij een klacht ingediend bij de internationale arbeidsorganisatie IAO.

Niet dat de IAO de macht heeft om de loonnorm al dan niet af te schaffen, maar een veroordeling zou toch een stevige blaam zijn. Enkele werkgeversorganisaties reageren dan ook ontdaan.

"Na het terugkomen op de onderhandeling van het IPA (Interprofessioneel Akkoord, DT) door het ABVV en de ACLVB is dit een tweede kaakslag voor het sociaal overleg. Want hoe betrouwbaar zijn partners die alleen willen nemen, en geen evenwicht zoeken tussen geven en nemen?", zegt Jo Libeer, gedelegeerd bestuurder van het VOKA, het Vlaams netwerk van ondernemingen. "Voor ons is één ding zeer duidelijk: als de loonnorm wegvalt, moet ook de indexering verdwijnen."

Unizo reageert gelijkaardig. "De loonnorm bestaat omdat in het verleden duidelijk is aangetoond dat de Belgische loonkosten sneller stijgen dan die in onze belangrijkste buurlanden. Het behoudt de eerlijke concurrentie tussen de verschillende sectoren."

Vercamst maakte gisteren zijn klacht bekend via De Standaard. Hij reageert op een beslissing van minister van Werk Joëlle Milquet om een cao te schrappen die de loonnorm schond. Toch circuleren op het terrein heel wat scenario's om de loonnorm te ontwijken. Individuele werkgevers willen op die manier (schaars) personeel aan zich binden. De werkgeversorganisaties vragen daarom meer controle.