Direct naar artikelinhoud

Homans staat komende jaren voor onmogelijke opdracht

Minister van Inburgering Liesbeth Homans (N-VA) is ambitieus in haar beleidsnota. Te ambitieus, vinden experts.

Tegen 2020 moet 10 procent van het Vlaamse overheidspersoneel een migratieachtergrond hebben, zo blijkt uit de beleidsnota Integratie en Inburgering van Liesbeth Homans. Momenteel telt Vlaanderen 1.344 medewerkers van vreemde herkomst, wat overeenkomt met 3,1 procent van het personeel. In 2009 ging het over 2 procent. De komende zes jaar zou men dus jaarlijks hetzelfde moeten realiseren als de afgelopen vijf jaar samen.

Over de haalbaarheid van het plan rezen heel wat vragen. Vooral omdat al langer sprake is van een ondervertegenwoordiging van mensen met een migratieverleden in de overheidsbedrijven en verschillende pogingen tot nog toe geen spectaculaire resultaten konden neerzetten. Homans zal daarom moeten afrekenen met heel wat moeilijkheden.

Het opleidingsniveau van mensen met een migratieachtergrond vormt een eerste probleem. In 2012 schreef Jobpunt Vlaanderen 1.249 vacatures uit. Voor 77,3 procent daarvan was een bachelor- of masterdiploma vereist. "En daar knelt het schoentje", zegt arbeidsmarktexpert Jan Denys. "Want deze mensen hebben deze diploma's niet." De overheid zal dus creatief moeten zijn, vervolgt hij. "Zal ze mensen met een lagere kwalificatie toch toelaten en hen op het werk verder bijsturen? Hoe dan ook zal de rekruteringsprocedure moeten worden aangepast."

Instromers

Denys bestempelt het plan daarom als een onmogelijke opdracht. "Stel dat elk jaar 5 procent van het personeel uitstroomt en dat van de instromers één op vijf een migratieachtergrond heeft, wat heel hoog is, zou het al tot 2023 duren vooraleer het streefdoel wordt gehaald."

Hij gaat er daarbij vanuit dat iedereen die vertrekt ook vervangen wordt. Maar volgens bronnen bij de overheid zou slechts één op drie van de lege plaatsen opnieuw worden ingevuld. Er is ook sprake van ontslagen om 'budgettaire redenen', want deze en de vorige regering kiezen immers resoluut voor een afgeslankte overheid.

Ook Jobpunt Vlaanderen, het selectiebureau van de Vlaamse overheid, spreekt van een dalende trend in het aantal nieuwe vacatures. Bij de instromers zal het aandeel van mensen met een migratieverleden met andere woorden nog hoger moeten liggen.

Bovendien, valt te horen op diverse plaatsen, is het bijzonder moeilijk om een exact cijfer te hebben over het aantal mensen. Alleen werknemers van buiten de 'EU-15' of van wie één ouder of twee grootouders van buiten dat gebied komen, komen in aanmerking.

Andere definitie

Sollicitanten en vaste medewerkers zijn evenwel niet verplicht om aan te geven tot welke bevolkingsgroep zij behoren. Bij Jobpunt Vlaanderen weten ze daardoor niet hoeveel mensen met een migratieverleden zich kandidaat stellen voor een job.

De vraag blijft dus hoe Homans te werk zal gaan. Er kan niet worden uitgesloten dat er aan de definitie wordt gesleuteld, zoals ook in het verleden al meermaals is gebeurd.

Een groot deel van Homans' kabinet werkte in de vorige legislatuur ook voor Bourgeois, die toen minister van Inburgering was. Die mensen weten heel goed dat zelfs 5,5 procent tegen 2020, zoals in april voorgesteld door onderzoeksbureau Deloitte, moeilijk haalbaar zal zijn, klinkt het.