Direct naar artikelinhoud

Buitenlanders mogen Saoedisch vastgoed kopen

De koning van Saoedi-Arabië, Abdullah, laat voor het eerst buitenlanders toe te investeren in Saoedisch vastgoed. De maatregel moet het land minder afhakelijk maken van olie.

King Abdullah Economic City is nu nog een grote bouwwerf die pas over zo’n tien jaar helemaal af zal zijn. Maar de autoriteiten in Saudi-Arabië lieten gisteren al weten dat buitenlandse investeerders voortaan welkom zijn in de metropool in wording. Voor het eerst kunnen buitenlanders vastgoed kopen in het koninkrijk.

Koning Abdullah, die zijn naam gaf aan de nieuwe stad, heeft grootse plannen. King Abdullah Economic City, door praktische Saoedi’s afgekort tot KAEC, moet onderdak bieden aan twee miljoen mensen, en een miljoen jobs opleveren.

Het initiatief past in koning Abdullahs plan om zijn land minder afhankelijk te maken van de olie-inkomsten. Het regime is ervan overtuigd dat de buitenlandse interesse in het Saoedische vastgoed enorm is. Door de bevolkingsexplosie en het schrijnende tekort aan woningen doen beleggers in vastgoed een gouden zaak, luidt het.

Sinds hij bijna vijf jaar geleden zijn halfbroer Fahd opvolgde, probeert Abdullah zijn land beetje bij beetje te moderniseren. Maar de vooruitgang is beperkt. De koning probeert wanhopig een open confrontatie te vermijden met de aartsconservatieve moslimleiders, die zwaar wegen op de besluitvorming in het land.

Het ondermaatse onderwijs remt de modernisering af. Er zijn gewoon te weinig goed geschoolde werknemers om investeringen buiten de oliesector aan te trekken. Daarom blijft de Saoedische economie voor driekwart afhankelijk van de olie-industrie.

De ambities zijn groot. In KAEC, op 100 kilometer van de stad Jeddah, komt de grootste haven aan de Rode Zee, met een capaciteit van 10 miljoen containers per jaar. De Franse oliegroep Total en de Amerikaanse voedingsproducent Mars hebben al plannen voor een fabriek.

KAEC is niet het enige project in Abdullahs strategie. Er zijn nog drie andere ‘economische steden’ in aanbouw. En er liggen plannen voor twee extra metropolen op de tekentafel. Die maken deel uit van het 10x10-programma dat Saoedi-Arabië in de top tien van de belangrijkste investeringsbestemmingen moet loodsen. Abdullah trok daarvoor ruim 320 miljard euro uit.