Direct naar artikelinhoud

Chinese man schiet drie rechters dood

In de Centraal-Chinese provincie Hunan heeft een 42-jarige bewaker van een bank met zijn eigen dienstwapen en een pistool dat hij met een vals voorwendsel leende van een collega drie rechters doodgeschoten en drie anderen verwond.

De man, die drie dagen geleden pas terugkwam van een langdurige periode van ziekteverlof, kon het schijnbaar niet verkroppen dat zijn vrouw bij hun scheiding drie jaar eerder een al te groot deel van de inboedel en het familiekapitaal had gekregen. Daarover had de rechtbank beslist. Zelf kreeg deze Zhu Jun slechts omgerekend slechts 2.000 euro. Hij woonde na de scheiding met zijn ouders en zijn zoon onder één dak.

De vermoorde rechters hadden ironisch genoeg niets met de scheidingszaak te maken. Zhu stormde schijnbaar gewoon het gebouw binnen en begon te schieten in een zaal waar zij zaten te vergaderen. Vervolgens sloeg hij de hand aan zichzelf.

Een dergelijke moordpartij, waarbij vuurwapens werden gebruikt, is een zeldzaamheid in China gezien wapenbezit bijzonder strikt is geregeld. Dat deze Zhu wel over schiettuig beschikte, had uiteraard alles te maken met het feit dat hij zelf als bewaker van een bank werkte.

Het incident komt na een golf van aanvallen en moorden in scholen en crèches, die allen werden gepleegd door gedeprimeerde mannelijke dertigers en veertigers. Tal van bloggers zagen in die slachtpartijen - waarbij meer dan zeventien doden vielen, hoofdzakelijk kinderen - een duidelijk falen van de Chinese overheid inzake klachtenmechanismes voor de burger. En ook in deze zaak wordt diezelfde analyse gemaakt. Zhu was ontevreden over de uitspraak van de rechter maar besefte heel goed dat hij met zijn onvrede geen kant op kon.

Tegelijk hekelden verschillende waarnemers het feit dat er weinig voorzieningen zijn waar burgers met psychische problemen terecht kunnen, laat staan dat er een goed uitgebouwde service zou zijn inzake opvang en preventie van zwaar depressieve individuen.

Tegelijk valt niet te ontkennen dat de prestatiedruk gigantisch is in de zich razendsnel transformerende Chinese maatschappij. Veel aandacht of sympathie voor mensen het allemaal niet meer aan kunnen, is er geenszins.