Direct naar artikelinhoud

Ook leuk in Las Vegas

Soundbar met afneembare speakers

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips speelde een grote rol in de groeiende populariteit van soundbars: speakersets uit een stuk, die de ervaring van een volledige surroundset kunnen evenaren. Met de HTL9100 gaan ze daar nog een stap in verder, door de twee uiteindes van de balk zijn afneembaar, en kunnen effectief achterin de kamer worden gelegd. Zonder kabels nodig te hebben, want ze werken op batterijen en staan draadloos in verbinding met het moedertoestel.

Buigzaam smartphonescherm

Op de stand van het Koreaanse Samsung Electronics was een prototype te zien van een buigzaam smartphonescherm, dat onder meer over de randen van het toestel kan worden gebogen. Samsung noemt het de Youm-technologie, en ziet daar veel heil in: nu gewone smartphones dunner en dunner worden, zal er op termijn ook vraag komen naar smartphones met een scherm dat kan worden geplooid of opgerold. Ook concurrenten LG en Nokia zijn met zo'n technologie bezig.

4K-televisie voor de massa

De nieuwe buzzwords bij televisiefabrikanten zijn 4K (een nieuwe beeldresolutie, vier keer scherper dan de huidige HD-schermen) en OLED (een nieuwe laag kristallen in de beeldplaat, die achterverlichting overbodig maken). Sinds vorig jaar beginnen fabrikanten daar prototypes van te tonen, maar dan op bijna onmogelijk in een huiskamer binnen te rollen en peperdure schermformaten. Alleen Sony denkt op dit moment aan de massa met een tv-toestel met 4K- en OLED-scherm, maar met een omvang van 56 inch.

Grootste tablet ter wereld

Terwijl tabletfabrikanten als Apple en Samsung lonken naar een kleinere vorm, komt de Chinese pc-fabrikant Lenovo met een toestel dat een schermdoorsnede van liefst 27 inch (bijna 70 centimeter). Het apparaat wordt aangekondigd als een tafel-pc, die vooral dient voor toepassingen die meerdere gebruikers tegelijk vragen, zoals bordspellen en creatieve software. En als dit al een gekke schermgrootte lijkt: Lenovo is ook bezig aan een variant met 39 inch (een meter) schermdoorsnede.