Direct naar artikelinhoud

Terecht vervroegd(?)

Festivalzomer. Vaak voorspeld, pas bevestigd: speciaal voor Foo Fighters wordt het festivalweekend van Rock Werchter dus een week opgeschoven. Schitterend nieuws voor fans, minder voor studenten. En had de komst van Daft Punk, AC/DC of Pink Floyd die verschuiving niet méér gerechtvaardigd?

Toen Live Nation bekendmaakte dat Rock Werchter met een week vervroegd zou worden, viel die beslissing niet bepaald in goede aarde. Studenten stonden meteen op hun achterste poten, omdat terecht gevreesd werd voor een overlapping met de examens in hun academiejaar. Volgende zomer gaat het festival namelijk door van donderdag 25 juni tot en met zondag 28 juni. Ook gewoontedieren stapten mee in de commotie: volgens hen werd met een belangrijke traditie gebroken. Gewoonlijk valt Rock Werchter immers samen met het allereerste weekend van juli. Toch blijkt die afspraak nu ook weer niet gebeiteld in steen: in 2002 en 2003 werden bijvoorbeeld ook de laatste dagen van juni geprikt, al blijft 25 juni wel vroeger dan ooit.

Bij de editie van 2015 zat het tourschema van een hoofdact in de weg, klonk het vorige week mysterieus verontschuldigend bij de organisatie. Die uitspraak deed meteen de geruchtenmolen op volle toeren draaien. De naam van Foo Fighters lag vrijwel onmiddellijk op ieders lippen bestorven. Niet alleen omdat de Amerikaanse stadionrockers met Sonic Highways net een nieuwe plaat onder de arm hebben, maar ook omdat frontman Dave Grohl in een recent interview met Ayco Duyster van Studio Brussel al een ballonnetje opliet, toen hij verklapte dat Foo Fighters België onder geen beding zou overslaan.

Alleen: op zaterdag 4 juli, Independence Day, zou de groep al een grootse show spelen in Washington D.C., waar frontman Dave Grohl opgroeide. Rock Werchter zou zonder opgeschoven datum dus kunnen fluiten naar Foo Fighters als headliner. "Ik vind het dan ook vreemd dat iedereen zich maar blijft blindstaren op die datum", zegt Nele Bigaré, woordvoerster van Rock Werchter.

Dat het festival niet om de populairste rockband van het moment heen kon, was voor de organisatie alleszins van meet af aan duidelijk. "Rock Werchter schuift graag een weekend op om de beste rockband van nu op zijn affiche te hebben", klonk het gisteravond. De komst van Foo Fighters bleek er bovendien een op algemeen verzoek: volgens Bigaré stond die groepsnaam het vaakst bovenaan op het verlanglijstje van festivalgangers.

Uitzonderlijk?

Maar of hun komst nu werkelijk zo uitzonderlijk is? De band rond Dave Grohl doet natuurlijk wel vaker Belgische festivals en zalen aan. Toch wordt het voor trouwe Werchtergangers een speciaal weerzien: volgende zomer staat de groep pas voor de derde keer in haar twintigjarig bestaan op Rock Werchter. De laatste passage dateert zelfs alweer van 2005.

Valt de eerste headliner dan niet net iets te licht uit om een verschuiving te rechtvaardigen? Eerder deden immers al legendarische namen zoals U2, Daft Punk, AC/DC of zelfs Led Zeppelin de ronde. Maar in die laatste band botert het niet tussen Jimmy Page en Robert Plant, terwijl de hoop op een mogelijke tour van Daft Punk vorige week de kop werd ingedrukt. Pink Floyd is er dan weer eerder de act naar om op eigen kracht een grote arena te willen vullen. AC/DC, dat inmiddels ook getipt wordt als één van de favorieten om de affiche van Glastonbury aan te voeren, zou naar eigen zeggen wel "met 90 procent zekerheid naar België komen". Een kanshebber? Nou nee, die band heeft eigenlijk niets op met Rock Werchter te zoeken. De Australische hardrockband is zelfs één van de weinige giganten die nooit op de heilige wei van Schueremans speelde.

U2

U2 zou weliswaar een nog spectaculairdere naam geweest zijn dan Foo Fighters: hoewel de groep aankondigde geen festivals te zullen aandoen, is het volgend jaar exact dertig jaar geleden dat ze voor het laatst een festivalconcert op Rock Werchter speelden. Al stonden ze later nog wel eens op de weide tijdens de Zooropa-tournee.

Hun komst is trouwens niet helemaal uit te sluiten. De eerste officiële naam van Rock Werchter is namelijk krèk dezelfde die eerder op een 'uitgelekte' werkaffiche verscheen. Op die affiche prijken naast Foo Fighters ook U2, Muse, Faith No More en The National. Bovendien lijken de kleuren op die lijst wat op de tinten in het aangepaste logo van Rock Werchter. Zou het dan toch? Bigaré wuift elke wilde theorie weg: "Dat is mooi knutselwerk van een onbekende, niet méér dan dat. Voor de echte namen volg je beter onze officiële communicatie."

Rock Werchter gaat door van donderdag 25/6 tot en met zondag 28/6. Tickets vanaf 29/11, 9u 's ochtends via ticketmaster.be