Direct naar artikelinhoud

Kirchen en het dilemma van de jacht op geel en groen

Kim Kirchen:

Châteauroux l Met Charlie Gaul is het al negenenveertig jaar geleden dat een Luxemburger de gele trui droeg. Kim Kirchen wil daar vandaag verandering in brengen. Op Super-Besse, de eerste echte col, doet Kirchen een gooi naar geel en naar ritwinst.

Door Tony Landuyt

Op het favorietenlijstje dat voor de Tour werd opgemaakt, komt Kim Kirchen niet voor. De Luxemburger werd alleen maar als een outsider aanzien die, als hij in een begenadigde dag verkeert, voor een uitschieter kan zorgen. Zoals in april op de Muur van Hoei.

Voor ritwinst was het tot nog toe altijd net niet, maar de Luxemburger liet zich de voorbije dagen niet onbetuigd en verzamelde drie tweede plaatsen op rij. En zo staat Kirchen nu op de tweede plaats op amper twaalf seconden van leider Schumacher en wil hij de Duitser vandaag op Super-Besse uit het geel rijden.

Vorig jaar eindigde de Luxemburger al zevende in de Tour en kreeg hij de overwinning in de Pyreneeënrit naar Loudenvielle nadat Vinokoerov op bloeddoping was betrapt. Manager Bob Stapleton. "Kim is een man met discipline en een allrounder als renner. Hij klimt goed, en hij heeft geen onaardige sprint in huis. En als hij in de laatste tijdrit even sterk is als dinsdag dan is een topvijfplaats realistisch. Misschien zelfs het podium."

"Als ik dat haal in Parijs, ben ik de beste Kirchen van de familie", weet Kim. "Mijn oom Jean werd twee keer vijfde in de Tour (1948 en 1951, tl). Ik wil beter doen."

Kirchen maakt er geen geheim van dat hij geel wil. "Dat is mijn doel", zegt hij. Misschien lukt dat vandaag al in Super-Besse. "Het komt er in de eerste plaats op aan om de betere klimmers onder controle te houden, met hen naar de finish te gaan en dan proberen toe te slaan. In Plumelec is me dat jammer genoeg niet gelukt. Daar winnen en direct het geel aantrekken, was mijn droom."

Die gele droom probeert Kirchen dan maar vandaag waar te maken. "Ik vind eigenlijk alle kleuren mooi", zegt hij. "Ook groen." En daar zit het dilemma. Geel staat boven alles en daar wil Kirchen veel opofferingen voor doen. "Als het om het eindklassement gaat, is geel natuurlijk veel moeilijker om binnen te halen dan groen", beseft Stapleton. "Zeker voor een allrounder als Kirchen, die op alle terreinen punten kan scoren."

Als ik top drie haal in Parijs, ben ik de beste Kirchen van de familie