Direct naar artikelinhoud

'Richard Branson wilde Mugabe afzetten'

Een geheim plot om de Zimbabwaanse president Robert Mugabe af te zetten met de Britse zakenman Sir Richard Branson als spil. WikiLeaks onthult dat dat plan vorm kreeg in 2007 toen de miljardair de gouverneur van de Zimbabwaanse centrale bank ontmoette. "Ik kwam Gideon Gono tegen op een Zuid-Afrikaans vliegveld", zegt Branson in de Britse krant The Independent. Het duo bedacht enkele ideeën hoe de val van Mugabe georchestreerd zou kunnen worden.

"Later werd ik benaderd door Jonathan Moyo (parlementslid Zimbabwe, RA)", legt Branson uit, "maar uiteindelijk besloten we niet met hem samen te werken. We waren er niet zeker van dat het de beste aanpak zou zijn."

In het onuitgevoerde plan moest Mugabe benaderd worden door Nelson Mandela, die net als Desmond Tutu, Jimmy Carter en Kofi Annan deel zou uitmaken van de groep rond Branson. Zij moesten Mugabe verzekeren dat de machtsoverdracht in vrede zou plaatsvinden, waarbij de president op volledige immuniteit voor rechtsvervolging kon rekenen. Ook zou Mugabe zelf de minister-president mogen aanduiden die het land door de transitieperiode moest loodsen.

Dat het plan uiteindelijk niet doorging, weerhield Branson naar eigen zeggen niet om zich toch te mengen in de Zimbabwaanse politiek. De groep machtigen rond hem zou een sleutelrol hebben gespeeld in het tot stand brengen van een coalitieregering na de woelige verkiezingen van 2008. Toen sloten president Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai na een maandenlange strijd een akkoord om de macht te delen. (RA)