Direct naar artikelinhoud

Klacht wegens racisme

Het Brussels gemeenteraadslid Zoubide Jellab (Ecolo) heeft klacht ingediend tegen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Jellab steunt daarvoor op de wet-Moureaux, ook bekend als de antiracismewet.

"Deze week waren er elke dag nieuwe onthullingen over onaanvaardbare mails of uitspraken van Theo Francken. Het is ondraaglijk geworden", vertelde het groene gemeenteraadslid gisteren aan de Franstalige openbare omroep RTBF.

De staatssecretaris kwam de voorbije dagen in zwaar weer terecht toen eerst bekend raakte dat hij aanwezig was op het verjaardagsfeestje van gewezen senator Bob Maes, tevens de oprichter van de Vlaamse Militanten Organisatie (VMO), en nadien vroegere mails en posts op zijn Facebookpagina werden opgerakeld.

Donderdag verontschuldigde Francken zich in de Kamer voor het feit dat hij met een aantal uitspraken uit het verleden mensen heeft gekwetst.

Maar donderdagavond circuleerde al opnieuw een oude, bekende mail uit 2007 op het internet waarin hij schrijft dat homobashing in de hoofdstad "alles te maken heeft met het hoge aantal islamieten en kut-Marokkaantjes". Francken excuseerde zich in 2011 voor de inhoud van deze mail.