Direct naar artikelinhoud

Kobani houdt voorlopig stand

Koerdische strijders hebben met steun van westerse luchtaanvallen enig succes geboekt in de strijd om de stad Kobani, nabij de grens met Turkije. De opmars van Islamitische Staat (IS) is een halt toegeroepen, zo meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag.

Zowel de Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel als het Koerdische verzet heeft de effectiviteit van de luchtaanvallen geprezen, zij het met mate. Maar van een kentering in de strijd is geen sprake. De strijders van IS hebben sinds vrijdag geen terreinwinst meer geboekt. Zaterdag vielen zij Kobani vanuit het zuiden aan, maar die aanval werd afgeslagen. Daarbij vonden 36 jihadisten de dood. Een Koerdische activist in de voornamelijk door Koerden bewoonde stad liet zondag weten dat het relatief rustig was, afgezien van geweervuur van scherpschutters.

Op die strijd in de stad hebben de luchtaanvallen geen invloed. Problematisch voor de Koerden is ook dat IS bezig is versterkingen aan te voeren, in de vorm van tanks en artillerie. Zelf kampen de Koerden met een gebrek aan wapens en munitie, zo stelt hun woordvoerder. Koerdische leiders hebben Turkije gevraagd te zorgen voor een veilige toegangszone naar Kobani om zo hulp en wapens te kunnen brengen. Maar de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu noemde dat plan 'niet realistisch'.

Kinderslachtoffers

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch meldde dit weekeinde dat IS honderden yezidi's in detentiecentra in Irak en Syrië vasthoudt. Jonge vrouwen en pubermeisjes zijn gescheiden van hun familie. Sommigen zijn gedwongen met een IS-strijder te trouwen, zeggen familieleden en uit gevangenschap ontsnapte yezidi's. "We hebben schokkende verhalen gehoord van gedwongen bekering tot de islam, gedwongen huwelijken en seksueel geweld en slavernij", zegt HRW-adviseur Fred Abrahams. Volgens hem zijn sommige slachtoffers kinderen.

Door aanslagen op gebouwen van de Koerdische veiligheidsdiensten in het noorden en westen van Irak kwamen zondag zeker 29 mensen om en raakten 90 mensen gewond. Onder de doden is een politiechef. IS liet weten dat bij deze aanslagen drie strijders zichzelf opbliezen. Daarbij ging het om een Turk, een Saoedi en een Duitser.