Direct naar artikelinhoud

Van sudokuonkundige tot WK-ganger

Anderhalf jaar geleden had Mechelaar Roeland Adriaensen (29) er nog geen flauw benul van hoe je een sudoku invult. Nu staat hij op het WK in Praag, na een onwaarschijnlijk parcours op het Belgisch kampioenschap.

Daar was Adriaensen begin dit jaar tot aan de finale de beste Vlaming. Op de valreep sprong die andere WK-ganger, Jan Scheers uit Boom, nog over hem heen. "Ik ga dus zeker niet naar Praag met de gedachte dat ik het WK op mijn naam zal schrijven", zegt Adriaensen bescheiden.

Adriaensen heeft een stormachtige ontwikkeling doorgemaakt op het vlak van sudoku's. Begonnen met gemakkelijke opgaven in televisieblaadjes, draait hij inmiddels zijn hand niet meer om voor vijfsterrenpuzzels. Bij zessterrensudoku's moet hij af en toe zijn gum bovenhalen. Alsof dat zo'n schande is.

Op het BK kwam de Mechelaar voor het eerst in aanraking met variaties op de klassieke sudoku. "'Wat krijg ik nu voorgeschoteld?', vroeg ik mij af. Tot dan toe had ik alleen gewone sudoku's gemaakt. Gelukkig was ik er vrij snel mee weg. Het blijven cijfers van 1 tot en met 9 die je moet invullen."

Een wiskundeknobbel heeft Adriaensen in het geheel niet. "In het secundair was ik altijd net gebuisd of er net door voor wiskunde. Mensen zeggen dat die kennis wel van pas komt bij het oplossen bij sudoku's, maar ik heb dat inzicht niet. Met logisch denken en elimineren kan ik het ook. Ik denk dat dat het basisgeheim is."

Verslavend werken ze echter niet, die sudoku's. "Het is zeker niet zo dat ik een boekje naast mijn bed heb liggen en dat ik als ik wakker word aan puzzels moet denken", zegt Adriaensen. "Het is geen must. Gewoon een verzetje." Maar op vakantie gaat er wel altijd een boekje mee in de koffer.

(TS)