Direct naar artikelinhoud

Griekse onzekerheid doet Eurozone beven

Zowel de EU als de globale financiële markten reageerden gisteren ongerust op de politieke onzekerheid in Griekenland. De koers van de euro daalde voor de zesde dag op rij. Er werd zelfs weer gespeculeerd over de exit van Athene uit de eurozone.

De onrust begon nadat de opdracht om een Griekse coalitie te vormen na de versplinterde verkiezingsuitslag van zondag in handen kwam van Syriza, een radicale linkse partij die de "barbaarse besparingen" in ruil voornoodsteun van EU, ECB en IMF "ongeldig" noemt.

De kans dat Alexis Tsipras, de 37-jarige leider van Syriza, een anti-Europese coalitie kan vormen wordt echter klein geacht. Nieuwe verkiezingen volgende maand zijn nog altijd waarschijnlijker. Toch bleek het vooruitzicht op mogelijk wekenlange bestuurlijke chaos in Athene voldoende om de beurzen wereldwijd rood te kleuren. Vooral de Franse banken gingen onderuit, want zij hebben grote Griekse belangen.

Ook de EU-Commissie en -Raad focussen zich op de nieuwe politieke realiteit in Griekenland en Frankrijk, waar socialist François Hollande zondag verkozen werd tot president. Commissievoorzitter Barroso gaf aan dat lidstaten in problemen (zoals Spanje) meer tijd moeten krijgen om zich naar de begrotingsdiscipline te schikken. Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy organiseert op 23 mei een extra 'groeitop'.

>>3, 18