Direct naar artikelinhoud

Bijna elke dag één terechte klacht over seksueel kindermisbruik

Vorig jaar startte Child Focus 534 dossiers over kindermisbruik op. Dat is 60 procent meer dan in 2010. Toch is er volgens Child Focus niet per se meer misbruik. 'Onder andere het misbruik in de kerk doorbrak het taboe. Dat zorgde voor meer alertheid en meer meldingen', zegt algemeen directeur Heidi De Pauw.

Het aantal meldingen dat Child Focus binnen kreeg over seksueel misbruik bij kinderen stijgt al jaren: van 247 meldingen in 2007 naar 331 in 2010 naar het absolute record van 534 meldingen vorig jaar. "Zowel in 2010 als vorig jaar was er veel maatschappelijke aandacht voor seksueel misbruik. Het misbruik binnen de katholieke kerk en de bijzondere Kamercommissie beheersten maanden het nieuws. Dat heeft het taboe enigszins doorbroken en de problematiek bespreekbaar gemaakt. Dat uit zich ook in de meldingen bij Child Focus", zegt Heidi De Pauw.

Opvallend is dat de stijging in het aantal dossiers vooral verklaard wordt door de vervijfvoudiging van het aantal preventieve dossiers: van 41 in 2010 naar 203 in 2011. Een preventief dossier betreft een melding van vage vermoedens of verdachte situaties. Van de 534 dossiers bleken 326 meldingen bij Child Focus effectieve gevallen van seksueel misbruik. De 'negatieve dossiers' zijn volgens Child Focus geen tijdverlies. "We kunnen niet voorzichtig genoeg zijn met kindermisbruik", zegt De Pauw.

De meeste gevallen van (vermoedelijk) seksueel misbruik werden vorig jaar bij Child Focus gemeld door de moeder: in 198 dossiers (37%). De vaders deden 86 meldingen (16%). Een even groot deel van meldingen gebeurde door andere familieleden zoals tantes, ooms, grootouders... In 129 gevallen (of 24%) kwam de melding van een derde persoon zoals een leerkracht, een kennis of een buur. In slechts 34 gevallen (of 7%) meldde het slachtoffer het seksueel misbruik zelf. Om de drempel voor de slachtoffertjes te verlagen, lanceerde Child Focus in januari een chatkanaal. "De jongeren kunnen makkelijker over hun problemen praten in hun eigen taaltje en doen dat via chat overigens ook nog eens anoniem. Dat trekt sommigen over de streep om toch hun verhaal te doen", zegt De Pauw. Volgens Child Focus zijn er al een honderdtal jongeren die daarvan gebruikmaakten.

Bij de 326 meldingen van effectief kindermisbruik waren volgens het jaarrapport 335 kinderen betrokken. Twee derden van hen zijn meisjes (227). Bijna één op de zes slachtoffers (57) is jonger dan 7 jaar. Ongeveer een derde van de slachtoffers (107) zijn van lagere schoolleeftijd (7 tot en met 12 jaar). Nog eens bijna 30 procent zijn tieners tussen de 13 en 18 jaar.

"Onze cijfers zijn overigens niet representatief voor het seksueel kindermisbruik in België. Ze zijn maar het topje van de ijsberg, want Child Focus is niet de eerste organisatie aan wie mensen vermoedens van seksueel misbruik melden", zegt Heidi De Pauw.

534 meldingen vorig jaar, bij 335 kinderen effectief sprake van seksueel misbruik

1 op de 6 misbruikte kinderen is jonger dan 7 jaar

Twee derden van de slachtoffers zijn meisjes