Direct naar artikelinhoud

'De fiscuswil aapjes maken van de belastingcontroleurs'

De vakbonden bij de fiscus zijn de hervormingsplannen spuugzat en dreigen met acties. 'De controleurs mogen hun kennis steeds minder gebruiken. Ze willen er aapjes van maken', klinkt het. 'Blijkbaar interesseert het minister van Financiën Vanackere (CD&V) niet om ons te ontvangen.'

De onvrede bij Financiën bereikt een nieuw hoogtepunt. Terwijl de fiscus steeds zwaarder inzet op informatisering, vrezen de vakbonden dat de slinger te ver is doorgeslagen. "Computers kunnen helpen, maar je hebt mensen nodig om te controleren", benadrukt François Goris van de onafhankelijke vakbond NUOD.

"Ik krijg steeds meer reacties van controleurs die het niet langer nemen dat ze voor de derde keer in tien jaar op controle moeten en er telkens geen fouten worden vastgesteld. Alleen wil de fiscus geen rekening meer houden met de kennis van de controleurs. Ze willen er aapjes van maken. Daardoor raken ze meer en meer gedemotiveerd."

Marc Nijs van de christelijke vakbond merkt op dat topman Hans D'Hondt en minister van Financiën Steven Vanackere (CD&V) in interviews spreken over de strijd tegen de fiscale fraude. "Dat klinkt allemaal goed. Maar de essentie is dat er te weinig wordt gecontroleerd. Ik begrijp nog altijd niet op welke manier men daar iets aan gaat doen. Men rommelt in de marge. Als er voldoende en deftige controles gebeuren, zullen er automatisch minder fraudeurs zijn."

'Geen interesse'

De statistieken wijzen op een stijgend aantal controles, maar daar denkt Nijs het zijne van. "Daaruit zal wel blijken dat de cijfers gehaald worden. Alleen zijn die statistieken niet altijd even betrouwbaar, om het zacht uit te drukken. Je hebt leugens, grote leugens en dan statistieken. Zeker bij Financiën."

Aimé Truyens van de socialistische vakbond wil naar eigen zeggen niet per se op D'Hondt en Vanackere schieten. "Maar sommige zaken kunnen niet meer. Neem nu de informatica. Ik ben geen specialist, maar stel wel vast op het terrein dat het niet naar behoren werkt."

Truyens betreurt net als Goris dat Vanackere nog niet de tijd heeft genomen om hen te ontvangen. "Ik had verwacht dat we hem intussen eens hadden kunnen spreken, maar dat interesseert hem blijkbaar niet", merkt Truyens op. Goris benadrukt dan weer dat ze de vorige verantwoordelijke voor het departement, Didier Reynders (MR), veel sneller te zien hebben gekregen dan zijn opvolger.

Ongeveer 400 vakbondsvertegenwoordigers van de overheidsdienst Financiën kwamen gisterochtend bijeen in de grote vergaderzaal van de Brusselse Financietoren. Ze willen van de regering en het management duidelijkheid over de hervorming bij Financiën, die al jaren aansleept. Nagenoeg unaniem werd er beslist om actie te voeren als er tegen het eind van deze maand geen duidelijkheid komt over de plannen. "En het is niet dat wij om de haverklap actie voeren. De vorige keer was vijf jaar geleden", zegt Truyens.

"Er staat een grote hervorming in de steigers. Maar wij krijgen geen zicht op het volledige plaatje, terwijl men op het terrein al bezig is de plannen uit te voeren", benadrukt Nijs. "Het is het recht en de plicht van de overheid om te hervormen, maar je moet toch met een aantal zaken rekening houden." Goris vreest dat de hervormingen doorgevoerd zullen worden op de kap van het personeel en de burger.