Direct naar artikelinhoud

'Geen sprake van dat we Belgen naar Syrië sturen'

In een diplomatieke oplossing voor het geweld in Syrië gelooft Reynders (MR) niet. Een militaire interventie ziet hij evenmin zitten, een humanitaire corridor onder de begeleiding van militairen wel. Al zal het zonder Belgische troepen moeten zijn.

U sprak hierin Beiroet over de situatie in buurland Syrië en u stootte op veel terughoudendheid?

Reynders: "De Libanezen zijn vooral bang dat het geweld zal overslaan naar hun land. In Libanon wonen tussen de 500 en 700.000 Syriërs. Zij hopen heel hard dat er een oplossing zal komen door middel van dialoog."

Gelooft u dat dat kan?

"Een dialoog vraagt inspanning van het regime. Daar heb ik tot nu toe bij president Assad niks van gemerkt. Ik zie geen evolutie, dus ik ben heel pessimistisch."

Wat moet er dan wel gebeuren?

"We moeten de druk verhogen, eventueel ook meer sancties tegen Syrië afkondigen. Maar we moeten in de eerste plaats pleiten voor een samenwerking tussen de VN en de Arabische Liga. De vraag die dan volgt is: tot wat moet die samenwerking leiden? Ik heb gemerkt dat er een draagvlak is voor een humanitaire actie, ook bij de Syrische oppositie. Zij vroegen tijdens ons eerste contact in december expliciet om humanitaire hulp.

"Een humanitair corridor of een luchtbrug naar steden zoals Homs zou een eerste stap kunnen zijn van aanwezigheid in Syrië. We kunnen zoiets namelijk nooit doen zonder militaire bescherming, er moeten troepen mee. Maar dan moeten de oppositiepartijen en al hun fracties wel één front gaan vormen. Ik hoor dat in het Europees Parlement stemmen opgaan voor een militaire interventie, maar zo'n actie biedt geen enkele zekerheid."

Wat isdaar de rol van België in?

"Er zijn verschillende mogelijkheden, maar ik zal zeker pleiten om deel te nemen wanneer daarover een akkoord bereikt wordt. We kunnen materieel leveren en de oppositie is bijvoorbeeld ook vragende partij om trainingen te krijgen op het vlak van communicatie.

"De aanwezigheid op de grond moet volgens mij overgelaten worden aan de Arabische landen. Ik ben er geen voorstander van om onze militairen naar daar te sturen, daar is ook geen draagvlak voor."

Ook niet wanneer het tot een militaire interventie komt?

"Neen. Maar ik zie een akkoord voor zo'n interventie ook niet direct mogelijk."

Wat met de Belgische ambassadeur in Syrië? Is de terugtrekking definitief?

"Dat zullen we mogelijk volgende week bekijken. Ik wil nog voor het weekend beslissen om een inspectiecommissie naar Syrië te sturen om een risicoanalyse te maken. Er zijn namelijk verschillende voordelen wanneer we daar wel een vertegenwoordiging hebben. Voor het contact met en hulp aan Belgen in dat land in de eerste plaats, maar ook om betrouwbare inlichtingen te krijgen over de werkelijke situatie daar. Alles wat nu doorsijpelt is ofwel gekleurd door de oppositie, ofwel door het regime. Maar het heeft geen zin om mensen terug te sturen, wanneer ze geen voet buiten de ambassade kunnen zetten. We zullen dus de risicoanalyse afwachten. Is die negatief, dan blijven ze in Brussel."

Tijdens uw buitenlandse bezoeken raakt u ook telkens economische kwesties aan, uw vorige bevoegdheid.

"Ik heb in Beiroet gevraagd om een ontmoeting te organiseren tussen bankiers uit België, Libanon en de Golf over islamitisch bankieren. Ik wil onderzoeken of we islamitische producten kunnen aanbieden op onze markt, daar is vraag naar. En ik wil ook een nieuwe start in de onderhandelingen over dubbele belastingen met Libanon." (

)